Никой не може да спре хората да се опитват да покоряват върхове, да вървят по непознати в планината места или да се спускат със ски или борд по красиви снежни склонове. Планината е красива, а когато се изправиш пред нея, тя те пленява и предизвиква да я опознаеш.

Мисля си всичко това, когато заедно с група млади хора, поемаме към хижа „Амбарица”. Целта е не само да стигнем до нея, но и да се включиме в курс по лавинна безопасност, организиран от хората стопанисваща хижа Амбарица и БАССЕС (неправителствена организация у нас, обединяваща любителите на различни екстремни спортове).

Вървим нагоре и колкото повече се изкачваме, толкова по-ясно се разкрива спиращата дъха гледка към връх Ботев и още цяла поредица от върхове. Застанали пред тази гледка, всеки изразява своето възхищение и забравя за трудното изкачване. Това обединява тези млади хора, планината и естествената за тяхната възраст любов към простора и свободата.

Забележително е и нещо друго. Всеки един от тях разбира, че трябва да е подготвен, което други не разбират. Смятат, че е достатъчно да може да караш ски или борд и от там, ти си на крачка от спускане по стръмни снежни склонове.

У нас няколко организации провеждат курсове по лавинна безопасност. Всеки един от тях включва часове по теория, където научавате какви са видовете сняг, какви процеси протичат под снежната покривка на различни склонове в зависимост от това, дали са северни, южни, западни или източни. Кои места по тези склонове и техния наклон са с по-голяма степен на лавинна опасност. Ако не сте чували за снежен тест и как се прави той, това означава, че вие сте човек с едиствената представа, че това е сняг и нищо повече. Липсата на тези познания ви поставя в категорията на самонадеяните и още по лошо - рискуващи собствения си живот, а и на хората, който ще се налага да ви спасяват.

Факт е, че има стотици филми със зашеметяващи гледки на хора, които се спускат на невероятни места, но никак не би било лошо авторите на тези филми да показват как са осигурявани спускащите се професионалисти и каква подготовка се прави за да бъде намален рискът до минимум. Как се прави оглед на терена и как се преценява всеки детайл. Това не е игра, а професионализъм от най-голям порядък.

Докато се подготвяме за да поемем за пореден път в планината, пред хижата тече проверка. Всеки търпеливо чака своя ред за да премине през контрол на неговия уред за търсене и откриване, ако попадне под снега. Този уред е известен като ПИПС и е животоспасяващ, когато е закрепен за вашето тяло. Включен, той постоянно издава сигнал и така може да бъдете открити.

Лопатата и сондата са другите две задължителни средства. Това са техническите средства, които не гарантират вашия живот, но могат да ви спасят. Използването им също изисква познание и подготовка. В противен случай те са просто едни предмети.

Как се работи в режим на търсене с ПИПС, каква е индикацията при наближаване на затрупан под снега са важни умения. Веднъж открит затрупаният на помощ идва сондата за търсене. Това също не е просто, защото трябва да се научите до какво стига тя под снега и какво може да ви заблуди. Стигате ли с нея до човешко тяло или мекото съпротивление е на храст под снега. Работата с тези сонди не се прави хаотично, а по определени схеми на движение. Още по интересно е и това, че дори бързото копаене в лавина при търсене си има тактика на смяна за да бъде процесът ефективен.

Сега се замислете за това, че тези умения трябва да бъдат показани в условията на изключително кратки срокове. Попадналият под лавина, трябва да бъде открит максимално бързо, защото критични са първите 15 минути. Шансът за оцелявяне през това време е 93%. След изтичането на 15-те минути, той спада до 35%.

Не е възможно тук да се каже всичко. Докато сме в планината или в хижата, въпросите са много. Няколко дни не са достатъчни за да научите всичко и това е ясно, но е възможно най-правилното нещо, което може да направите за себе си и тези с които отивате в зимната планина.

Паднал е около 60 см. сняг. Тръгваме по пътя обратно. Бием пъртина. Всички са дисциплинирани и се изчакват. Лавинните уреди са включени.

Освен снимките, вижте и видеото.