В специалния проект на мултимедийния репортер на bTV Ладислав Цветков - “Мисия археология под вода”, зрителите ще намерят отговори на въпросите защо Черно море е едно от най-добрите места за запазване на артефакти и кой и как ги отрива. И още - как работят археолозите под вода и защо България излезе на световната карта в подводната археология.

По думите на Ладислав Цветков да бъдеш част от работата на екип от български подводни археолози е не само професионално предизвикателство, но най-вече „възможност да заведеш зрителите под морската повърхност, където е скрита хилядолетна история.”

При предишен проект - "Black Sea M.A.P", екип от археолози, ръководени от световноизвестния професор Джон Адамс, се натъква на изключителни находки – запазени потънали римски кораби. Откритието им е поредно доказателство за това, че нашите земи съхраняват значими парчета от пъзела на човешката история и еволюция.

„Две са моретата в света, които запазват археологията в себе си – Балтийско и Черно море. За Черно море интересното е, че в него има много повече стара история. Причината е, че ние сме част от стария свят, в който хората са пътували и са комуникирали помежду си”, разказа Ладислав Цветков.

Какви хилядолетни артефакти крият черноморските води – научете от филма “Мисия археология под вода” в bTV Репортерите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!