Рицари от 25 различни нации мерят сили един срещу друг. Всяка от нациите има свой герб и отличителен цвят. Рицарите пък са въоръжени с фино изработени доспехи и се бият без умора, за да защитят своята чест и тази на кралството си. А след като победят, е време за… селфи.

Средновековните битки в полския замък Малборк изглеждат като съвсем истински и автентични. Или поне докато не се появи някой смартфон за селфи или маска на… Дарт Вейдър.

Снимка: Reuters

Ентусиасти от 25 нации от 6 континента са се събрали и тази година, за да участват в средновековните турнири. Те включват както отборни предизвикателства, така и индивидуални дуели с мечове и щитове. И нерядко завършват с истински рани.

В рицарските турнири участват и мъже, и жени, облечени в съответните за Средновековието доспехи и дрехи. Повечето от доспехите са реплика на автентични такива. А при боевете се спазва реален рицарски кодекс на поведение.

Снимка: Reuters

За любителите на по-мирните занимания пък има различни работилници и развлечения, характерни за пресъздавания период. Всички обаче са облечени подобаващо – включително най-малките.

Самото градче Малборк се намира в Северозападна Полша, на около седемдесет километра южно от брега на Балтийско море и на около сто километра от пристанищния Гданск.

... и развлечения, характерни за пресъздавания период.
Снимка: Reuters

На пръв поглед не изглежда като нещо особено, но това е само на пръв поглед. В самия край на Малборк, на десния бряг на реката Ногат, се намира величественият замък на кръстоносците, където се провеждат и турнирите.

Когато не е средище на ентусиасти, възпроизвеждащи Средновековието, замъкът е впечатляваща исторически забележителност.

Снимка: Reuters

Повече от седем века замъкът Малборк оцелява през войни, нашествия и пожари, за да остане жив паметник на майсторството на средновековните строители. За днешното му състояние обаче най-голяма заслуга имат поляците, които знаят как да почитат старините по земята си.

Днес замъкът на тевтонските рицари, заемащ площ повече от 20 хектара, е атракция, която наистина си струва да се види. Залите, спалните и трапезариите са добре уредени, а в музейната част са изложени отлично запазени рицарски доспехи, конски брони и оръжия.

Снимка: Reuters

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!