Ако не сте били по тези места, островите в Йонийско море са забележителни и със собствена атмосфера. Левкада, Корфу, Кефалония, Итака, Антипакси и Закинтос са разположени в района и всеки един от тях е свързан с историята на античността.

Много от тях са били венициански колонии и това навярно до голяма степен се вижда. Малки пристанища и китни градчета, скътани в уютни заливи. На много от островите има диви плажове, който са завладяваща гледка, особено заради синьо-зелените си прозрачни води. Достъпът до тях е възможен само по вода. Затова и районът е особено популярна дестинация за любителите на яхти.

Снимка: Ладислав Цветков

На място мохе да видиш яхтсмени от цял свят, а в активния сезон на пристанищено в Лефкада яхтите са стотици. Заливите на различни места също изобилстват от акостирали лодки, а около всяко пристанище има десетки кокетни ресторанти.

Повечето от тези места са рай за търсещите спокойствие. Дискотеки и големи хотели няма. По тези места вицепремиер и министър на туризма на Гърция, оградени от чиновници и полиция, няма да срещнеш, освен ако някой от тях не е на почивка. На място няма алкохолен туризъм, не защото липсват напитки.

Снимка: Ладислав Цветков

Дори темпераментните италианци изглеждат тихи по тези места, така е и с англичаните.

Конкретно остров Лефкада разполага с няколко средно големи курорта по източното крайбрежие и голям брой отделни плажове, най-известни от които са Порто Кацики, Егремни и Нидри.