Няма човек, който да може да се справи със силата на водната маса. Най-добре това може да разбереш, ако се пуснеш с лодка по бързеите на р. Струма. Дали е река, море или язовир, винаги е важно да се проявява разум и да не се предприемат рискове. Природата ни дарява с много красота и дава възможност за практикуването на различни занимания.

През този сезон на годината р. Струма е пълноводна, което я прави добро място за провеждането на курс по спасяване в бързи води. Спасители от сдружение за планинско спасяване от Пазарджик и рафтинг клуб "Рефлип" не само се спускат по реката, но отработват различни техники за първа помощ на човек, попаднал във водите на реката.

По думите на Иво Колчаков, пожарникар и доброволец в екип за планинско и пещерно спасяване, човек не може да се бори с водната стихия, но може да придобие познания как да се предпазва, ако попадне не само в река, но и в придошли води в резултат на природни бедствия. Затова не само той, но и още няколко негови колеги са на място.

На място е и Симона Палазова воден спасител и рафтинг гид. Бивш състезател по плуване и воден спасител, Симона е категорична, че плувните умения са предимство, но човек не трябва да се доверява на това.

Природата си е природа и тя може да постави и най-опитния плувец пред непредвидени обстоятелства. Различни са техниките за справяне, ако сте попаднали в силно течение. Едно от най-важните е да не се борите с течението, а да излезете от него на ляво или дясно.

Това важи и за теченията в морето. Ако попаднете в бързи води, правилото е винаги да сте с краката напред, за да не се нараните от удар в камък или нещо друго под вода. При придошли води е съвсем естествено да търсите висока точка.

Снимка: Ладислав Цветков

Техниките за спасяване са различни в зависимост от ситуацията и това е работа на спасителите. Каквото и да се случва, най-важното е да бъдем внимателни и да не предизвикваме с неразумни постъпки да попаднем в критична ситуация.

Страхът не е срамен. Той е част от нашите емоции, която ни подсказва, че сме изправени пред риск. По-добре е да му се доверим, отколкото да проявяваме самонадеяност и безразсъдство. Базови умения са винаги от полза.

Природата обича подготвените.