Роберто Фонсека не идва за първи път в София. И не за първи път се вдъхновява от гостуването си у нас. На 8 юли обаче той се върна с цял проект, създаден върху основата на български фолклор. 

В „Отвъд нотите“ едни от най-хубавите народни мелодии имат шанса отново да полетят в космоса, благодарение на космополитния Фонсека, неговото пиано, баса на Янди Мартинес и ударните на Рули Ерера. „Заспало е Дине“, „Женала е дюлбер Яна“, „Изгряла е звезда Деница“ живеят нов живот в нов ритъм. Песните с вековна традиция буквално възкръсват, без да губят от своята автентичност и богата орнаментика.

Безспорен акцент в тази програма е извънземната интерпретация на „Вечерай, Радо“ – не просто смесица от култури и жанрове, а демонстрация в културата на смесването. Без самоцелни украшения и залитане в безкрайните възможности на електрониката.

След Жаки Аноа с „Притури се планината“ през далечната 1994 г., още един чужденец успява майстроски да усети и „пипне“ родния фолклор. Успява да запази неговата мистерия, но и да го доближи до по-широка аудитория, до покаже многообразието му. 

Още по темата:

https://btvnovinite.bg/lifestyle/gallery/roberto-fonseka-znae-kak-zvuchi-bozhestvenata-muzika-snimki-video.html

Всичко започва през 2008 г. Роберто Фонсека има концерт в зала „България“, а след това остава няколко дни в София. Преживяното се трансформира в пиесата Bulgarian и излиза в албума Akokan (2009). Още тогава пианистът от „Буена виста соушъл клуб“ споделя, че иска да работи с български вокален състав. Не крие, че е влюбен в една конкретна песен – „Девойко, мари хубава“.

Следват няколко срещи с хор „Нови български гласове“ – след концертите на Фонсека в София през 2016 и 2018 г. За да дойде пандемичната 2020 г. и началото на реализацията на музикалната идея. Важно е да се каже, че диригентът на хора – Георги Петков, е автор на вокалните аранжименти в „Отвъд нотите“.

Минавайки отвъд нотите, Роберто Фонсека пренася българския фолклор не само до Карибите, а и отвъд разбирането за националност в музиката. Показва, че срещата на различни цветове, нюанси, посоки и движения е гаранция за богатството, с което всеки артист подкрепя идеите в своята творческа лаборатория. „Отвъд нотите“ е точно такъв експеримент – с „регионален“ ресурс от двата края на света е постигната универсалност, на която са способни само най-големите имена в изкуството.