Искате ли да видите цяла България за един час? Това вече е възможно, като посетите парка на миниатюрите във Велико Търново. Той носи името „Мини България“ и е открит през 2017 г. Намира се в близост до крепостта „Царевец“, точно под Балдуиновата кула.

Забележителностите

Паркът е разположен на територия ат 12,5 дка, а там можете да видите макетите на най-известните забележителности в България. Сред тях са храм-паметникът “Свети Александър Невски” и Народният театър “Иван Вазов” в София, Рилският манастир, Бачковският манастир, крепостите и дворците на България, както и много други.

Можете да видите и следи от римската епоха на територията на България, като разгледате Амфитеатъра и Акведукта на Филипопол в Пловдив. Да проследите развитието на българската държава от Първото българско царство, представено с макет на Голямата базилика в сърцето на тогавашната столица Плиска, да погледнете отгоре крепостта Царевец от Второто българско царство във Велико Търново и така до днешно време, стигайки до макетите на пл. „Независимост“ в София и Летището във Варна.

Само с една разходка можете да посетите всички дворци-резиденции на българските царе, като например дворец „Врана“ в София, „Евксиноград“ във Варна и „Царска Бистрица“ в Боровец, но също така и този на румънската кралица - „Тихото гнездо“ в Балчик. Имате възможност и да се докоснете до архитектурата на катедралите в чест на Света Богородица.

От какво са изработени макетите?

Всички модели са детайлно изработени от пластмаса в мащаб M1:25 и са изложени в парка през цялата година. В зависимост от сложността един макет се изгражда в продължение на три месеца до една година.

Върху направата на макетите работи екип от над 15 души. Съвременните технологии и оборудване позволяват да се направи макет на дадена сграда с точност до 90%. Много детайли се отпечатват с 3D принтер.

Производството на един макет отнема от 1 до 6 месеца в зависимост от сложността и размера му. Много макети са произведение на съвременното изкуство.

Макетите са направени за използване на открито. Изработени са от пластмаса с дебелина от 8-10 мм и издържат температури от минус 25 до 40 градуса. Във всеки от тях има конструкция с усилващи ребра, които подобряват здравината му.