Руският президент Владимир Путин вече се движи с нова лимузина руско производство, която трябва да замени автомобили, които ползваше досега, предаде „Ройтерс”.

Новата руска лимузина „Сенат” се появи за пръв път днес за церемонията по встъпването в длъжност на Путин за нов мандат. С нея президентът измина краткото разстояние от офиса си до кремълската зала, където положи клетва.

До момента той се придвижваше с „Мерцедес”.

Снимка: Reuters

Путин е казвал, че Русия трябва да намали зависимостта си от вносни стоки и технологии. Тази инициатива набра сила откакто западните страни приеха санкции срещу Русия, отбелязва агенцията.

Доставката на новите руски автомобили марка "Аурус" по проекта "Кортеж" за президентската администрация ще завърши до края на годината, съобщи и.д. министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС.

Проектът "Кортеж" предвижда създаване на група автомобили - лимузина, седан и миниван - за най-високопоставените държавни представители на Русия.

Моделите на автомобилите "Аурус" са с имена от кремълските кули - "Сенат", "Арсенал" и "Комендант".

Снимка: Reuters

"Автомобилите ще бъдат пуснати и на свободна продажба. Моделите им бяха избрани по имената на кремълските кули. "Сенат" са седанът и лимузината, "Арсенал" е миниванът, а "Комендант" е джип, който ще излезе в края на следващата година", каза Мантуров.

За луксозните автомобили са разработени няколко двигателя – 4-цилиндров с 250 к.с., 8-цилиндров с 650 к.с. (в който е използвана и експертизата на „Порше”), турбиниран 12-цилиндров с 850 к.с. и 6-цилиндров дизел (за всъдехода „Комендант”). Всички ще са 9-степенна автоматична скоростна кутия.