Православните християни отбелязват Преображение Господне. На 6 август църквата напомня за значимо събитие – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от учениците му.

След вглъбена молитва Исус се преобразил – лицето и дрехите му започнали да светят с ослепителна светлина. До него били библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

Според преданието тези свети мъже беседвали с Христос за Неговите страдания и доброволна смърт, с които той изкупува греховете и спасява човечеството от смъртта.

В евангелски текст се казва, че събитието Преображение се е случило през февруари, 40 дни преди Великден, но православната църква премества празника през август, за да не се падне във времето на Великия пост.

Освен това на 40-ия ден след Преображение Господне винаги се празнува Въздвижение на Светия Кръст Господен.

Според народните вярвания на този ден слънцето обръща гръб на лятото и поглежда към зимата, а щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.

Много от традициите и обичаите са запазени и до днес, като те се свързват най-вече с надежда за преобразяване. Символ на този празник е гроздето - от него се приготвя виното, което се счита за Божий еликсир.

 

В Светата литургия, свързана с празника, има специално молитвено песнопение, посветено на освещаване на гроздето.

Традицията повелява на този ден за пръв път да се опита грозде за годината. По традиция у нас на този празник в малките населени места се провеждат панаири за размяна на животни и стоки.

На този ден по традиция се уговарят годежи и се планират сватби за есента. Счита се, че на този ден започва „преобразяването“ на времето - то вече върви към зимата, денят започва да намалява, а морето става по-бурно. 

По традицията празникът съвпада с Богородичнтите пости, но на този ден е разрешена консумацията на риба. 

Празникът е известен още като Сотировден. Имен ден празнуват всички с имената Сотир, Сотирия, Христина, Светла, Светльо, Сияна и производните им.