Броени дни остават до петото издание на фестивала "КвАРТал". Той започва на 18 септември в София и ще продължи три дни. Събитието ще се проведе в карето между булевардите "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница". 

Как възниква идеята?

Създатели на инициативата са Арт фондация „ДОМА”, чийто основатели са Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. През 2015 г. се появява идеята за арт квартал в карето между булевардите „Мария Луиза“, „Сливница“, „Васил Левски“ и „Дондуков“. Това е част от стария еврейски квартал в сърцето на столицата. Сред архитектите този район е известен като „Зона Г-14”, а сега e по-познат като „КвАРТал”. Година по-късно те създават и „КвАРТал фестивал”, който има за цел да подпомогне и възроди стария дух на района. 

Защо точно в центъра на София?

„Това е един от най-красивите и стари квартали в София. До него е стигала улица „Търговска“, но след бомбардировките по време на Втората световна война тя е разрушена и така кварталът е откъснат. Районът е изпълнен с красиви виенски къщи, които са запустели и така вече много години. Нашата цел беше да направим нещо за любимия ни квартал. Този район си няма официално име и затова решихме да го кръстим „КвАРТал”. Като говорим помежду си, винаги си казваме: „Хайде в квартала”. В думата „квартал” пък се съдържа „арт” и така се появи името „КвАРТал”, разказа пред bTV Мартина Стефанова, един от организаторите на фестивала.

В КвАРТал-а се крият интересни истории

„Още 70-те години тази зона е мислена да бъде арт квартал. Имало е много хора от българската интелигенция, които са живеели тук. Много писатели, поети,  журналисти и фотографи. Тук се говори, че Иван Вазов е намерил смъртта си по време на любовен акт в къщата на Евгения Марс на ул. „Бачо Киро”. Тук се е простирало студиото на Петър Папакочев, както и първата свободна печатница на Йосиф Хербст. Дори в една къща на улица „Стара планина” е живял Ататюрк. Пълно е с история”, разказа още Мартина Стефанова.

„Споделени КвАРТални улици” и размисли за пешеходните зони в София

За финал събеседничката ни запозна с най-новата инициатива на Арт фондация „ДОМА“, подкрепена от район „Оборище” - „Споделени КвАРТални улици”, където всеки топъл месец в една събота освобождават от коли по една улица в КвАРТал-а.

„Така подпомагаме инициативата на Столична община за повече пешеходни зони в центъра на София. Защото столицата има само две пешеходни улици – „Витошка” и „Пиротска”, които съвсем не са достатъчни. Най-логично ни се струва тези пешеходни улици да бъдат в „КвАРТала“, където така или иначе движението не е толкова натоварено. Надяваме се нашите управници да обърнат внимание на изграждането на пешеходни зони в София”, каза Мартина.

За нея подобен пример е квартал „Капана” в Пловдив, който от няколко години насам е изцяло пешеходен.

Какво очаква посетителите в тазгодишното издание?

„Тази година искаме да поканим хората да влязат в „КвАРТала“ и да усетят неговия дух. Във връзка с епидемичната обстановка в страната не ни се иска да си позволим нещо по-грандиозно. Няма да има големи сцени или други бомбастични неща, както през изминали години. Пандемията от COVID-19 се отрази на малките бизнеси в квартала и една от целите на фестивала е да подкрепя тях. Така  хората, които дойдат да вземат своя спомен по време на фестивала, да продължат да идват и през цялата година. Улиците са достатъчно широки, хората ще могат спокойно да обикалят по тях и да се наслаждават на работилниците, галериите, музиката, да се веселят”, обясни Мартина Стефанова.

Ще има две пешеходни улици - „Веслец” и „Триадица”. Един от акцентите на тазгодишното издание е изложба, която ще накара хората да открият едни други пространства, в които досега не са влизали, далеч от познатите им  галерии. Например, магазин за обувки или малък фризьорски салон, където по една карта те ще могат да се ориентират и да намират най-различни произведения на изкуството.

Фестивалът започва на 18 септември, петък. Събота и неделя пешеходните улици ще са „отворени” между 16 и 22 часа, като преди това ще има и друга програма. Петък е и официалното откриване на фестивала. Мероприятието се провежда с подкрепата на местната общност и локациите в района. 

Пълна програма за събитието може да намерите на „Фейсбук“ страницата „Кvartal Festival”.

Стажант-репортер: Мартина Казакова