Утре започва новият парламентарен сезон, но депутатите няма да бъдат в сградата на пл. „Народно събрание“, а в тази на бившия Партиен дом в Триъгълника на властта. 

Ремонтът започна преди повече от две години и беше на стойност около 18 млн. лв. без допълнителното оборудване.

Пленарните заседания ще се водят в зала „Света София“. Тя има 270 места и президиум от 7 места за председателя и заместниците му. При свикване на ВНС работните места стават 400. 26 ще са местата на премиера и министрите, разположени по 13 от двете страни на президиума. 

Пред всеки депутат има микрофон, а целта е да се изказва и от място си, а не само от трибуната. Залата е и енергоефективна, използвани са материали, които водят до понижение на консумацията на ток - LED-осветителни тела, енергоефективни асансьори и климатични машини. 

Общата площ на новата зала е около 1050 кв.м. Височината на най-издигнатата част на стъкления купол е около 17 метра, а цената му - около милион лева.

Депутатите ще влизат от централния вход при Ларгото, където вече почти два месеца недоволни от правителството са издигнали палатков лагер. 

След преместването настоящата сграда на парламента, на която има надпис „Съединението прави силата", ще се ползва за официални събития.