В най-новото заглавие от афиша на Сатирата играят най-младите от трупата. И те са в състояние да изтощят публиката от смях, свръхдинамичност, абсурдни ситуации и непрекъснато надничане в кухнята на един сценичен „шедьовър“.

„Нещо се обърка“, в духа на самата постановка, е не само за тези, които купуват „АББА“ за рождения ден на баба си.

„Психо, гръмотевица, „АББА“. Психо, гръмотевица, „АББА“ са думите, които „истинският“ режисьор на спектакъла – Николай Младенов, повтаря по време на „истинската“ репетиция. И в опита да се постигне тази сюжетна последователност, сякаш се върти целия живот на представлението в представлението. А то е за убийство в едно британско имение...

Актьори-любители, счетоводни книги, инспектори, годеж, неуравновесени характери и един разпадащ се декор – като метафора на системата, в която работим и живеем, работейки. И доказателство, че колкото повече се опитваме да прикриваме грешките си, толкова те стават по-видими за останалите.

Снимка: Елена Спасова, Сатиричен театър

„Нещо се обърка“ е представление, което тепърва има шанса да развива, и то с много неизвестни. Заради младостта на актьорите, които трябва да „устоят“ на предизвикателството да останат несъвършени. И заради отвореността, която тази пиеса предполага по отношение на публиката. Тя – публиката, е частично въвлечена в театралния екшън, още преди да влезе в залата. И точно тази част би могла да претърпи развитие по отношение на своята „естественост“ и „спонтанност“.

Любопитно е, че „доайените“ в „Нещо се обърка“ са 38-годишния Мартин Гяуров и 27-годишния Асен Мутафчиев, които отлично се вписват сред „зайците“ и показват завиден комедиен талант.

Автори на оригиналната пиеса The Play That Goes Wrong са трима симпатяги от британския „Театър на пакостите“ (Mischief Theatre) – Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс. Ето какво казват за себе си: „Ние, в Mischief, се отнасяме сериозно към глупостта. Вярваме, че всеки човек трябва да има възможност да се освободи от оковите на ежедневието и да избяга с нас в свят на внимателно режисиран хаос, „весели“ злополуки и безкрайна комедия. Това е място, където можете да избягате от реалността и да се смеете до сълзи. Това убеждение е в основата на нашата марка и стои в основата на всичко, което правим – ние го наричаме абсурдно бягство от действителността“.

Екипът на „Нещо се обърка“

Сценичен вариант и постановка – Николай Младенов

Сценография – Теодора Лазарова
Музикална среда – Мартин Каров
Хореография – Татяна Янева
Превод от английски – Златна Костова

Участват Александър Григоров, Асен Мутафчиев, Божидар Мицев, Вилиян Гешев, Деница Даринова, Лана Гекова, Мартин Гяуров, Симеон Гълъбов