Никулден е прекрасен празник, който е нещо като предвестник на най-тържествения месец от годината - месец декември. Предстои ни надпревара между клиенти и търговци.  Ако оставим на страна моловете, "Женският пазар" в София си остава място за жива търговия.

Там често се правят сметки, най-често заради тънките портмонета в ръцете на хората. Тези, които са истински виртуози по преживяване и счетоводство на ръба, все пак трябва да имат какво да сложат на празничната трапеза. 

Сега е време за риба. Ако си поговорите с някой от хората, стопанисващи рибен магазин, ще научите, както полезни съвети, така и какво се случва в този бизнес. Част от тях отдавна вече работят на ниво. Организиран транспорт, който в кратки срокове доставя риба от различни части на Европа. Целта е рибата да пристигне в добро качество и такава да се продаде.

Не е лесно да си търговец на риба, особено когато на дълго и шороко е обяснено на клиентите по какво се разпознава прясната риба. Не липсват и смешни въпроси. Клиент набюдава шаран, който е все още жив и пита "Прясна ли е рибата?". "- Не господине", отговаря продавачът, "този е механизиран, за да си отваря устата."

Никулден е, и идват празници. На пазара кипи търговия. Предлага се какво ли не. Едно от най-важните неща, които не трябва да забравяме е, че тези празници не са нито първите, нито последните. Добре е да не ги празнуваме като за последно и да си навредим много повече с прекомерна консумация, отколкото би ни навредила дадена храна. Случайно или не, и премиерът ни го препоръча.