На 25 ноември България почита 1100-ната годишнина от успението на Св. Климент Охридски. По този повод мощите на светеца бяха донесени в храм „Св. Александър Невски”, където се отслужва тържествена вечерня.

Св. Климент Охридски е ученик на Кирил и Методий и е първият епископ, служил и проповядвал на старобългарски език. Св. Климент основава Охридската книжовна школа, а православната ни църква го почита като един от светите Седмочисленици, разпространители на глаголицата и кирилицата.

По-рано днес църковна делегация, оглавена от митрополит Пантелеймон, внесе мощехранителницата в параклиса на Светия Синод днес следобед. Мощите на Св. Климент бяха донесени от манастира „Св. Йоан Кръстител”, който се намира в гръцкия град Верия. Според преданието след успениято си самият светец на няколко пъти се явява на монаси от Охрид и Верия, и настоятелно моли главата му да бъде пренесена именно в този манастир, където е станало и неговото монашеско пострижение.

Това е третият път, в който мощите на светеца се пренасят в България.

В събота църковната делегация, носеща мощите на Св. Климент Охридски, ще отпътува за Рилския манастир. Там вярващите могат да се поклонят и участват в молебена, заедно с висшите духовници. Рано сутринта в неделя гръцкия митрополит Пантелеймон в съслужение с Митрополит Николай ще оглави съборната света литургия в пловдивския храм "Света Марина".

Патриаршеският храм ще остане отворен до късно тази нощ, за да може вярващите да се поклонят пред мощите на Св. Климент Охридски.

Утре в 9:30 ч. патриарх Неофит ще оглави Съборната света литургия в памет на светеца, оставил вечна следа в православната вяра и българската писменост и култура.