Източни Родопи е едно от най-красивите места и популярна дестинация сред природолюбителите в България. Този дял на планината е едно от най-запазените природни кътчета  не само у нас, но и в Европа. Районът около Маджарово е предпочитано място за тези, които искат да видят или снимат дива природа.

Снимка: Ладислав Цветков

„От Европа това Маджарово е едно от най-хубавите места. Аз обиколих Европа от северната част на Норвегия до Турция. Маджарово е едно от най-обичаните от мен места”, разказва туристическият гид Мартин Томаш.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние имахме сега един лешояд. Дойде от хърватска. Само един. Обиколи за три седмици няколко места в Чехия и не може да си представите колко хора идваха, за да го видят. Хората също много се интересуват от вълци и чакали, защото тук има още дива природа. Защото няма това химическо земеделие както в Европа. Важно ли е да се запази това място? Разбира се. Като няма природа, няма човек”, разкрива Томаш.

Да снимаш диви животни обаче е голямо предизвикателство и изисква не само много търпение, но и развиването на специални умения.

Снимка: Ладислав Цветков

„Всъщност най-интересното на фотографията на диви животни е, че това е една необятна сфера, защото и най-опитните научават по нещо всеки ден. Един живот не стига. Дори и да имаме най-скъпата техника, ако нямаме познания, тя ще е едно скъпо бижу, което държим в ръцете си. България е едно от местата, където все още имаме девствена и защитена природа и в това отношение е много интересна за хората от запад, които са привлечени точно от това”, споделя фотографът Богдан Боев.

Снимка: Ладислав Цветков

„За наша радост идват хора от страни, които имат много сходна природа като нашата. От Гърция, Испания и Италия, което ни ласкае, защото те имат същите видове, но те идват при нас, разкрива Марин Куртев от „Природа Маджарово" и допълва, че „няма как да снимаш в дивата природа, ако не познаваш видовете. Трябва да знаеш всяка една птичка, бозайник къде живее, как трябва да снимаш, така че животинчето да не се безпокои”.

Опазването на редки и изчезващи видове е важна задача и изисква много работа и усилия.

Още снимки може да видите тук:

„Ние работим на международно ниво. В момента работим с 14 международни партньора от 14 държави по пътя на миграцията на този световно застрашен вид”, разказва Волен Аркумарев от БДЗП. За да осъществява своята мисия организацията използва техника и предаватели, които им помагат да опазват и съхраняват тази видове по-успешно. Един такъв предавател предизвика обвинение за шпионаж към наш маркиран лешояд в Йемен.

„Този вид туризъм може да изиграе изключително важна роля за опазване на биоразнообразието, тъй като тези приходи отиват изключително в местните общности и те са кръвно заинтересувани, природата да продължи да съществува”, убеден е Стефан Аврамов от Фондация „По-диви Родопи". Според него това е бъдещето на туризма.