Има различни кучета, но няколко са породите, които са полезни при отглеждането на стадо в планината.

Сигурно на много от нас ни се е случвало да вървим в планината и щом наближим стадо да се появи някое овчарско куче. В повечето случаи те не са опасни, нищо че хората си мислят, че може да ги нападнат. Все пак тези животни са отглеждани от хора и са привикнали с тях.

Винаги се касае за основен навик и това е да се пази периметър около стадото. Именно да се пази стадото е основното предназначение на овчарските кучета у нас, които не го насочват или водят за разлика от други породи като Бордър колито, да речем. Тази порода обаче не е подходяща за нашите условия.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Георги Кулов, който, като истински каракачанин, отглежда кучета от известната каракачанска порода, нашите кучета трябва да са пазачи, защото у нас има вълци и мечки, който като животни, стоящи по-високо в хранителната верига, може да посегнат на животно от стадото.

В много държави, подобни хищници вече няма. Ние си ги имаме и това съвсем не е лошо и показва, че все пак природата ни и човешката намеса не са довели до изчезването им. Каракачанските кучета или Българската овчарка имат точно тази роля, да алармират за наближаваща опасност и да държат настрани хищниците.

За Георги Кулов, тези кучета са и голяма радост и любов. Както всяко куче, и каракачанките се нуждаят от обучение, а добре обученото куче, според него, е не просто помощник, но и приятел в планината. Веднъж обучени, те са неотлъчно със стадото.

Снимка: Ладислав Цветков

Това са забележителни животни, които будят респект, но не трябва да се страхувате от тях. Ако ги срещнете в планината, просто не им показвайте, че ви е страх. Те разбират и се респектират и разбират с кого си имат работа.