Кампания в разгара на сезона се опитва да ни обърне внимание върху замърсяването на морето и плажовете с пластмаси. За жалост, попадне ли пластмаса в природата - тя остава там дълги години. С хората, организирали кампанията, ни среща Ладислав Цветков.

„Тези малки топченца се срещат на всеки плаж по света. Тези са събрани за 10 минути от плаж Аркутина. Ако се разходите по някой плаж със сигурност ще ги намерите“, каза Никола Бобчев от Институт по биоразнообразие към БАН - Созопол

„Освен, че практикуваме хобито си, ние и преподаваме във водата, и всъщност виждаме през последните 10 години все по-голямото замърсяване с пластмаси, и все повече използване на пластмаса на плажа“, заяви Илияна Стойлова сърф училише “Акаша”.

„Пластмасата, която е произведена още през 50 години, все още е на земята. Тази не се разгражда, тоест разгражда се на малки частици и всичко, което попадне в морето се връща на сушата. Но все още хората не знаят толкова много за проблема“, коментира Илияна Стойлова.

„Хората не го осъзнават напълно, но един индивид за една година генерира изключително много отпадък“, отбеляза Стойчо Наков Собственик на еко бизнес.

„Много ми е интересно как децата виждат проблема през своите очи и самият факт, как те изразяват емоциите си ние може да научим много“, каза Никола Бобчев от Институт по биоразнообразие към БАН - Созопол.

„Фокусът пада върху децата, защото те са много ангажирани с това“, добави Стойчо Наков.

„Ние се стремим по всякакъв начин с всякакви кампании да покажем на хората в България, че имаме едно страхотно море и богатство, което трябва да ценим по всякакви начини“, каза Илияна Стойлова.