Създаването и пушенето на пури се приема като изкуство от някои, като в Хавана това може да се нарече дори религия. В момента в кубинската столица се провежда 17-ия фестивал на пурите.

По време на него се провеждат редица лекции, свързани с изкуството да се познават най-добрите пури, да се свиват и накрая да се пушат по най-правилния начин.

За участниците в събитието организаторът – кубинският производител на пури Habanos S.A., е подготвил и различни състезания, сред които на кой последно ще му падне пепелта от пурата.

Habanos S.A. очаква бързо да завладее 25 до 30% от пазара на пури в САЩ, ако Вашингтон вдигне забраната за продажба на важната за Куба стока, пише Ройтерс.

Съединените щати вече премахнаха някои от ограниченията за внос, но не и на пурите. Сенатори демократи обясняват, че премахването на ембаргото за всички стоки ще бъде сложно заради критиките на републиканците, но все пак е възможно да се достигне до съгласие.

Ако ембаргото върху кубинските пури бъде премахнато Habanos S.A. уверяват, че в рамките на 5 до 15 години очакват да държат 70% от пазара в САЩ, какъвто е пазарният им дял в много страни по света.