Войната в Украйна, започнала преди една година, отне живота на хиляди хора, принуди милиони да напуснат домовете си, изравни цели градове със земята и засили опасенията, че конфронтацията може да прерасне в открит конфликт между Русия и НАТО.

Ето справка на БТА с някои от основните събития в конфликта през изминалите 12 месеца.

ФЕВРУАРИ – 2022 г.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обявява военно нахлуване в Украйна от север, изток и юг. Така наречената от него "специална военна операция" има за цел "демилитаризация" и "денацификация" на страната, за да защити етническите руснаци, да предотврати членството на Киев в НАТО и да го задържи в "сферата на влияние" на Русия. Украйна и Западът твърдят, че това е незаконен акт на агресия срещу страна с демократично избрано правителство и президент евреин, чиито роднини са били убити по време на Холокоста.

Руските войски бързо достигат покрайнините на Киев, но опитите им да превземат столицата и други градове в североизточната част на страната срещат твърда съпротива. Украинският президент Володимир Зеленски записва видеоклип пред президентството, за да покаже, че е жив, не е избягал и продължава да управлява.

МАРТ

На 2 март Русия установява контрол върху южния град Херсон. В първите дни на март руските сили превземат и останалата част от Херсонска област и окупират голяма част от съседната Запорожка област, включително Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа.

Руската армия скоро остава блокирана в близост до Киев, а колоните от бойни машини по магистралите, водещи към украинската столица, стават лесна мишена за украинската артилерия и безпилотни самолети. На 16 март Русия нанася удар по театър в стратегическия пристанищен град Мариупол, където са се укрили цивилни, и убива стотици хора в едно от най-смъртоносните нападения във войната.

На 29 март Москва обявява изтеглянето на силите си от Киев и други райони, като заявява, че ще се съсредоточи върху източното индустриално "сърце" Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават с украинските сили от 2014 г. насам след анексирането на полуостров Крим.

АПРИЛ

При изтеглянето на руските войски от Киевска област стотици тела на цивилни граждани са открити в масови гробове или захвърлени по улиците на град Буча, а по много от тях има следи от изтезания. Това кара световните лидери да заявят, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за евентуални военни престъпления.

На 9 април руски ракетен удар по железопътна гара в източния град Краматорск убива 52 цивилни и ранява над 100 души.

За пристанищния град на Азовско море Мариупол се водят интензивни сражения, а руските въздушни удари и артилерийски обстрел превръщат голяма част от града в руини.

На 13 април ракетният крайцер "Москва", флагманът на руския Черноморски флот, е улучен от украински ракети и на следващия ден потъва.

МАЙ

На 16 май украинските защитници на гигантския стоманодобивен завод "Азовстал", последната останала украинска крепост в Мариупол, се съгласяват да се предадат на руските сили след близо тримесечна обсада. Падането на Мариупол прекъсва достъпа на Украйна до крайбрежието на Азовско море и осигурява сухопътен коридор от руската граница до Крим.

След дълги години на неутралитет, на 18 май Финландия и Швеция подават своите кандидатури за присъединяване към НАТО. Това събитие е смятано от анализатори за сериозен удар по Москва и за един от най-големите поврати в геополитическо отношение след края на Студената война.