„Чинари“ е на път да открие дълго търсена формула – как българският фолклор да пробие, но не в чистия му и автентичен вид, а след като бъде обработен и адаптиран за по-масов вкус. Ансамбълът с художествен ръководител Асен Павлов демонстрира образци на танца, които с право бяха посрещнати с овации и изпратени на крака в пълната зала 1 на НДК.

Програмата е наречена „Магията на танца“. Създадена е изцяло върху народното ни творчество, но с помощта на съвременни изразни средства и стилистика. Като качество на изпълнението и замисъл, проектът на „Чинари“ напомня на някои от най-добрите трупи, които сме гледали на същата тази сцена – като ирландско-американаския американския Lord of the Dance,  грузинския „Сухишвли“ и дори наскоро гостуваллия театър на Джаки Чан.

В българския спектакъл впечатляващ е и наборът от предмети, използвани от артистите – от тъпани, саби и тояги, през една огромна топка до различни по размери шалове и лента за художествена гимнастика. 

Четирите стихии – вятър, вода, огън  и земя, са в основата на концепцията. На фона на кадри, снимани в исторически парк край Варна, 40-те танцьори върнаха публиката в далечни времена и епохи. Всичко това на фона на оригинална българска музика, сътворена от композиторите Костадин Генчев (който излезе и като соло кавал), Кирил Добрев, Пейо Пеев, Костадин Атанасов, Петър Миланов, Димитър Димитров, Сергей Стойнов.

Неизменна част от представлението е група „Етнотикс“  - първата по рода си етно-рок група в България с женски квартет гъдулки. Вокално майстроство показаха и момичетата от трио „Булгарина“, най-новият формат на „Чинари“. Те представиха и чисто новата си дебютна песен – „Химера“.

Ансамбъл „Чинари“ е създаден по идея на Асен Павлов през 1993 г. от професионални изпълнители на български народни танци, музика и песни. Представяли са свои спектакли в Молдова, Гърция, САЩ, Италия, Македония, Германия, Сърбия, Южна Корея и Франция.