На 24 август Украйна отбелязва 6 месеца от началото на руската инвазия. Русия започна нахлуването си на 24 февруари. Към днешна дата близо една пета от територията на страната е под руски контрол.

Нахлуването на Русия в Украйна бе акт, който шокира света и беше почти повсеместно осъден. Широко разпространено беше мнението, че Русия се готви да постигне бърза победа в Украйна, но надеждите за бързо сваляне на прозападното правителство на Володимир Зеленски скоро се изпариха, пише в свой анализ CNBC.

Вижте лицето на войната в снимки:

Конфликтът ще бъде дълга „война на изтощение“

Шест месеца по-късно много анализатори очакват, че конфликтът ще бъде дълга „война на изтощение“, която ще причини смърт, разрушения и разселване. Цената обаче ще бъде висока и за Русия.

Месец след пълномащабното нахлуване, започнало на 24 февруари, Русия вече беше принудена да промени целите си, след като установи, че започването на офанзиви срещу украинската столица Киев от север, изток и юг едновременно е твърде голяма лъжица за нейната уста на фона на твърдата украинска съпротива.

В края на март Кремъл заяви, че ще се съсредоточи върху „освобождаването“ на Донбас в Източна Украйна, където се намират два проруски сепаратистки региона - Луганск и Донецк. Това съвпадна с целта да се опита да напредне по южното крайбрежие на Украйна, като в различна степен установи контрол над пристанищата Мариупол, Мелитопол и Херсон, както и над стратегическия Змийски остров.

Времената обаче се промениха и докато позициите на Русия в Донбас са относително сигурни, то тези в Южна Украйна изглеждат малко по-малко стабилни.

Обрат в съдбата на Русия

През последните месеци руските войски се изтеглиха от Змийския остров и от окупираните райони Крим и Херсон. Руските сили също така стават свидетели на все повече украински удари, което би могло да бъде началото на така бленуваната контраофанзива от страна на силите на Киев за възвръщане на загубените територии в южната част на страната.

Междувременно пристанищните градове Николаев и Одеса са подложени на многократни обстрели, но остават под украински контрол.

Износът на зърно от други украински пристанища беше възобновен по силата на споразумение между Москва и Киев, постигнато с посредничеството на ООН и Турция. Споразумението сложи край на продължилата с месеци руска блокада.

Анализатори коментират, че от началото на инвазията е настъпил обрат в съдбата на Русия.

"През първия месец на войната крепостта на Русия беше Южна Украйна. Много бързо те превзеха Херсон и две трети от Запорожие. Имаха Змийския остров. Цялото черноморско крайбрежие беше почти под техен контрол. Блокираха износа на зърно и други продукти от Украйна", казва Сам Рамани, геополитически анализатор в Кралският институт на обединените служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността, базиран в Лондон.

По думите му сега сме свидетели на пълен обрат.

През юли Украйна обяви с големи фанфари, че ще започне контраофанзива на юг, но много анализатори попитаха къде и кога ще се случи това.

"Въпреки че от един месец се говори за тази потенциална контраофанзива, не сме видели големи украински успехи на нито един от фронтовете", заяви пред CNBC Макс Хес, сътрудник в аналитичен център в САЩ.

Какво ще се случи през следващите 6 месеца?

Тъй като се говори за патова ситуация между Русия и Украйна, защото и двете страни в конфликта не напредват и не отстъпват територии, анализаторите се питат какво ще се случи през следващите шест месеца.

Макс Хес посочва, че перспективите вероятно ще приличат на блато, като нито една от страните няма да може да постигне напредък и няма да има стимул за връщане към преговорите за прекратяване на огъня.

Всеки ден 5 деца губят живота си или са ранени от военните действия

Децата и семействата от Украйна вече шест месеца живеят сред разрушения или са принудени да напуснат домовете си. От началото на войната най-малко 972 деца са убити или пострадали от насилието, показват данни на ООН, цитирани от УНИЦЕФ. Това означава, че средно всеки ден 5 деца губят живота си или са ранени от военните действия.

Почти всяко дете в Украйна е подложено на силен стрес, а бягащите от насилието са в значителен риск от разделяне от семейството, насилие, злоупотреби, сексуална експлоатация и трафик на хора. Децата продължават да се борят със страха, тревожността и скръбта от загубата на близки, разделянето от семейството, принудителното напускане на дома.

Русия прикрива загубите

Широко разпространено е мнението, че руският президент Владимир Путин не е преценил правилно цената на инвазията в Украйна, а отношенията между Москва и Запада са в най-ниската си точка от десетилетия насам с международните санкции, които се стовариха върху руската икономика.

Въпреки това руската общественост все още широко подкрепя войната. Това може би не е изненадващо, като се има предвид пропагандата в подкрепа на войната, излъчвана от държавната или прокремълската преса, както и страховете от репресии, когато се говори срещу инвазията.

Не е сигурно доколко руската общественост наистина знае (или поне е склонна да говори публично) за „специалната военна операция“, както Русия нарича инвазията.

"Руските власти прикриват истинските мащаби на загубите, но и по-голяма част от населението не се интересува от тях", казва Андрей Колесников, старши научен сътрудник и председател на базирания във Вашингтон Фондация на Карнеги за международен мир.

Русия спорадично публикуваше информация, свързана с броя на нейните войници, които са загинали в Украйна, но напоследък престана да го прави и вероятно иска да запази тази информация в тайна.

В четвъртък Украйна заяви, че над 44 300 руски войници са загинали в настоящия конфликт, но това може да е преувеличено. САЩ смятат, че броят им може да е повече от 15 000. Последният официален брой на загиналите, публикуван от руското министерство на отбраната, е от март, като броят им възлиза на 1351 души.