УЕФА препоръча на съдиите да прекратяват мачове при обиди на расистка основа по време на футболни мачове.

Европейската футболна централа ратифицира резолюция за борба с расизма и дискриминацията във футбола на заседание на Изпълкома, което се провежда в София.

Резолюцията е изготвена съвместно с Европейската клубна асоциация и Международния профсъюз на
играчите ФИФПро. При расистки обиди съдията първо трябва да спре мача и да помоли диктора на стадиона да призове публиката към толерантност. Следващата стъпка е спиране на мача за известно време и накрая - изцяло прекратяване и прибиране на отборите в съблекалните.

В документа се посочва още, че е желателно футболистите и треньорите да говорят открито и да заклеймяват расистки прояви, дори ако те са извършени от съотборници или от фенове на собствения клуб.

Както е известно членовете на европейското футболно правителство начело с президента Мишел Платини се
събраха в столицата, за да обсъдят последните детайли по
процедурата за кандидатстване за домакинство на юбилейното Евро 2020, което ще се проведе в 13 различните градове из Стария континент.

Заседанието започна по традиция с приветствие от
страна на Платини, който освен това връчи официално от името на всички членове на Изпълкома и от името на УЕФА подарък и почетен плакет на члена на Изпълкома и президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов по повод 50-ия му рожден ден миналия месец.

Пресконференцията на Мишел Платини и генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино след края на заседанието ще започне в 16 часа българско време.