Съветът за развитие на професионалния футбол (ПФСК) прие план за защита на почтеността в играта и за борба срещу манипулирането на изхода от мачове. На срещата на Изпълнителния комитет на УЕФА, членове на ПФСК, съставен от представители на Европейската футболна асоциация, лигите и играчите, гласуваха единодушно за приемане на новата стратегия за борба с корупцията. Документът беше ратифициран на срещата на УЕФА в София.

Европейското футболно семейство реши да обедини сили в борбата срещу "черното тото", признавайки съществуването на риск за европейския и световен футбол.

Планът включва започването на няколко инициативи, които ще наблегнат върху образованието на футболисти и отговорни лица, приемането на превантивни мерки срещу манипулирането на резултати, мониторинг и определяне на нови дисциплинарни санкции срещу провинилите се. Абсолютен приоритет е проявяването на "нулева толерантност" срещу уреждането на мачове.

Целите бяха поставени от представители на УЕФА, ЕКА, ЕПФЛ и Дивизията на ФИФПро за Европа. Четирите организации признаха, че сами по себе си, като организации, те нямат чисто юридическа възможност за борба с престъпните групировки. Според тях, "Спортните измами" трябва да бъдат признати за специфично криминално действие в държавите в Европа, което ще помогне за създаване на постоянни, ефективни и координирани акции срещу манипулирането на изхода от футболни срещи. В същото време, държавите в Европа трябва да създадат организации, чиито следователи да имат основна задача за борба срещу престъпленията в спорта.

Плановете на четирите организации минават през сътрудничество между полицията, съдебните власти, спортните организации и компаниите за залози. Това ще помогне на асоциациите да разследват дисциплинарни случаи, докато държавата ще може да се възползва от експертите в тази област.

В същото време стана ясно, че четирима от членовете на Изпълнителния комитет на ФИФА ще запазят постовете си след изборите през май. Това са Шенес Ерзик (Турция), Мишел Д'Хоог (Белгия), Мариос Лефкаритис (Кипър) и Валери Мутко (Русия). Четиримата ще продължат да бъдат представители на УЕФА в Изпълкома на ФИФА.

От европейската футболна централа обявиха, че девет кандидати ще се борят за осем места в Изпълнителния комитет на УЕФА. Изборите за него ще се проведат на 24 май в Лондон. Дейвид Гил (изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед), Волфганг Нийрсбах (президент на Германския футболен съюз) и Фернандо Гомеш (президент на Португалската футболна федерация) са новите кандидати. Шестима от членовете най-вероятно ще бъдат преизбрани. Това са: Джанкарло Абете, Алан Хансен, Франтишек Лауринец, Мариос Лефкаритис, Аврам Лузон и Майкъл ван Прааг.