Австрийският състезател по екстремни спортове Феликс Баумгартнер, който преди два дни направи скок с парашут от височина 39 км над повърхността на планетата, успя да подобри редица рекорди. Скокът увенча дългогодишната кариера на този координатор на каскади, екстремен скайдайвър и Бейз-джъмпър, който определено обича адреналина. Той обяви, че се отказва от спорта, тъй като вече е постигнал всичко.

„Започнах с парашутизма когато бях на 16 и още от първия момент знаех – това е моят спорт, това е моето бъдеще. Не съм си мислел, че това ще стане моята работа. Това просто се случи от само себе си, а аз съм много щастлив от това. Няма нищо по-хубаво от това да превърнеш своето хоби в своя професия.” Да открива линията, разделяща въображението от възможността – това е предизвикателството, за което живее и диша Феликс Баумгартнер.

„Не е задължително страхът да е лошо нещо. Той може да е приятел, който да те възпре да направиш нещо глупаво. Мисля, че хората, които не изпитват страх в живота са опасни, защото не оценяват правилно риска. Аз винаги знам какво правя и се подготвям много добре – като използвам 15-годишния си опит. Аз знам точно какво мога и какво не мога да направя.”

При свободното си падане от капсулата Феликс премина скоростта на звука и успешно се приземи. Днес в официално съобщение Баумгартнер обяви, че приключва с кариерата си.

„Това бе моето напускане на екстремните спортове – заяви 43-годишният австриец в интервю пред Krone. – Постигнах всичко възможно. Това бе най-важният проект в моя живот.

След всичките тези години в екстремните спортове трябва да кажа, че съм щастлив, че останах жив. Сега вече нямам енергия. Ето защо съм радостен, че взех това решение. Сега вече няма да е нужно да ставам рано сутрин и ще мога да ям всичко, каквото ми се прияде”.