Испанската футболна федерация е предложила да домакинства Евро 2012 заради политическата ситуация в Украйна, съобщават от "Onda Cero".

Избухналите бомби в Украйна през миналата седмица разпалиха съмнения за безопасността на турнира смалко преди неговото начало. Освен в Украйна, срещи от форума ще се провеждат и в Полша. Доста европейски политици обаче обявиха, че ще бойкотират състезанието.

Има международна загриженост за предполагаемото потъпкване на правата на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която е в затвора от миналия октомври. Като последица, президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ще бойкотира Евро 2012, а канцлерът на Германия Ангела Меркел добави, че обмисля подобни действия.

УЕФА би обмислила единствено да отложи турнира с една година. Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вилар обаче е информирал боса на УЕФА Мишел Платини, че Испания е готова и иска да вземе състезанието, което започва следващия месец. Иберийците за последно бяха домакини на Европейско първенство през 1964 година.