Изпълнителният директор на английската Висша лига Ричард Скъдамор намекна, че има голяма вероятност през сезон 2012/2013 да бъде въведена технология тип "ястребово око", която да следи дали топката е преминала голлинията.

Въпреки че подобно нововъведение трябва да е съгласувано най-напред със световната футболна федерация (ФИФА), Скъдамор заяви пред членовете на парламента, че системата може да бъде изпробвана още догодина. Пишейки до депутатите, шефът на лигата заявява, че амбицията на цялото ръководство е да се вдигне стандарта на първенството и извън терена.

"Целият смисъл на играта е да се вкарват голове. Играчите дават всичко от себе си, за да създават или реализират положенията, феновете се радват, когато отборите им бележат, играчите и треньорите се прегръщат при головете. Ако Висшата лига държи на името си, държи на честността и феърплея, а и няма други възможности, значи технологиите са на наше разположение и ако бихме могли, защо да не ги въведем", коментира Ричард Скъдамор.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер е противник на въвеждането на технологии във футбола. Той обаче беше принуден да преразгледа тази позиция след спорните ситуации около признаването на голове на световното първенство в Южна Африка през 2010 г.

Изпробваните до момента технологии на 10 компании не са покрили изискванията, като едно от тях е сигналът дали има гол да пристигне при главния съдия в рамките на секунда.