Златимир Йочев се присъединява към bTV през 2020 година с дългогодишен опит в телевизията, включително и като водещ на сутрешен блок и новини. Пътят му в журналистиката започва още през 2007 година в обществената телевизия и оттогава той трупа солиден опит във всички сфери на публицистиката и новинарството – като репортер, автор, редактор и водещ на актуални предавания и емисии.

Завършил е телевизионна журналистика в  СУ „Св. Климент Охридски”, има и магистърска степен по организационно управление от философския факултет на Алма матер. Член е на Съюза на Българските Журналисти от 2015  година, а в хода на кариерата си е бил и хоноруван преподавател по „Новини и актуална публицистика” в НБУ.

Кои са Вашите три златни правила за постигане на успех?

Последователност, упоритост и любознателност

Коя е най-значимата и поучителна грешка, която сте допускали по пътя към успеха?

На един кастинг в началото на моята телевизионна кариера – аз отидох с готовност, че ще ме питат някакви много сложни въпроси, а първото нещо, което ме попитаха беше „Кой е Георги Енчев?“. Нямах никаква представа и отговорих директно, че не знам. Може би трябваше да се понапъна, защото се оказа, че това е Енчев от „Румънеца и Енчев“, тогава доста известни изпълнители. А вторият въпрос беше „Какво е Перла 6?“. Ако сега също ме попитат, вече няма да се замисля, защото знам, че това е едно от най-известните гробища в света, във френската столица Париж, където са погребани редица световноизвестни писатели и творци, но тогава реших с чувство за хумор да изляза и да кажа, че това е подобрената версия на пералня Перла 05 или шести епизод на тогава вървящия сериал „Перла“. Хората, които ме препитваха, се засмяха, но аз осъзнах, че човек наистина трябва да отвори съзнанието си и да бъде готов за всякакви въпроси

Кой е най-мъдрият съвет, който сте получавали?

Имаше един период, отново в началото, когато започнах да работя в телевизия, може би ми е било малко трудно и казах на режисьор, с когото работехме, че не виждам нещо как може да се случи. Тогава ми беше казано, че в нашата професия няма невъзможни неща и винаги трябва да намираме начин да излизаме от ситуацията и да запазваме хладнокръвие. Това е най-важният съвет – винаги има начин.

Кое свое решение определяте като най-трудно?

Едно от по-сложните решения в професионалната ми кариера беше когато реших да сляза от екран – от водещ на централните новини на БНТ да отида в далеч по-малка телевизия, където да снимам документални филми. В този момент реших, че искам да се развивам творчески, да правя нещо далеч по-интересно, провокативно и по-предизвикателно – като това да имам авторско предаване и да снимам документални филми. Вярвам, че това беше правилното решение и не съжалявам за това, но не беше лесно решение.

Какво ново научихте в работата си тази година?

През последната една година научих много, научих много за себе си. Беше важен период за себепознание и работа върху самия себе си. Научих, че винаги има накъде да израствам, че мога още много и че искам още много. Това в един добър екип и в една добра среда наистина гарантира добри резултати и успехи.