HR експертът Георги К. Първанов коментира за Bulgaria Wants You причините, поради които учениците все повече търсят възможност за работа и изкарване на лични средства. Той коментира какви са подходящите работни позиции за тях и обясни как да се предпазят от евентуални измами.

Г-н Първанов, как си обяснявате феномена, че младите, след като приключи учебна година, искат да работят през лятото?

Аз се занимавам почти 30 години с човешки ресурси и за първи път виждам такъв интерес за работа от хора под 18, даже бих казал и под 16 годни. Тази тенденция започна през миналата година, а през този сезон определено можем да говорим за тренд.

Лично аз имам запитване от едно училище за 40 ученици, които си търсят работа целенасочено - не само за ваканцията, а целогодишно.

Законът позволява на учениците между 16 и 18 години да работят до максимум 35 часа на седмица или по 7 часа на ден с осигуряване на минимум 26 дни платен отпуск. За да започват трудова дейност е необходимо работодателят да подаде заявление по образец в Инспекция по труда, към което да се опише детайлно дейността, която ще извършва младежът, да се приложат приложат декларация-съгласие от родител, медицинско заключение, което доказва, че работата е подходяща за тях, безопасна е и не е тежка с оглед извършена оценка на риска, както и да се опишат осигурените адекватни мерки за защита на здравето на непълнолетните лица. Законът забранява определени дейности да се извършват от непълнолетни. Подчертавам, че има случаи, когато учениците не получават такова разрешение.

Има изключение в закона, което позволява и 4-часова работа за учениците между 15 и 16 години за извършване на работи, които са леки и не са опасни или вредни за здравето и за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение не би било пречка за редовно посещение на училище или за участие в програми за професионално ориентиране или обучение. Тази специална категория е насочена към ученици, които се наемат за дейности, свързани с артистични прояви в сферата на изкуствата или циркови участия и др.

Интересна е съпоставката с Европейския съюз, където границата е младите хора могат да започнат работа на 15 г. Разбира се това варира от законодателствата в различните държави.

С каква цел искат да работят младите хора – да работят, за да трупат стаж и опит за бъдещата си професия или за допълнителни приходи, които да задоволят нуждите им и да ги направят по-независими от родителите им?

По-скоро е второто. Комплекс от фактори предизвиква търсенето на работа от учениците. За съжаление с пика на инфлацията се наблюдава обедняване на средната класа. Децата осъзнават  че вкъщи парите не стигат. И ако в предишни години стремежът за лятна заетост е бил да те да бъдат независими с харчовете си за забавление и за себе си през лятото, то сега по-скоро е и с цел да помогнат на семейния бюджет. Това налага и желанието за твърд ангажимент у учениците с опции на 4 или 6 часа и за през учебната година.

Моят съвет към тях е винаги ученето да бъде на първо място. На второ да дойде работата и изкарването на пари.

Коя би била подходящата работа за учениците според Вас?

Извън законовите ограничения за специалните групи, препоръчвам работата в колцентър, тъй като тя може да подобри комуникацията и езиковите им умения.

Не е тайна, че младите хора, за добро или лошо, предпочитат реализацията в магазини, в заведения за бързо хранене, в хотели и ресторанти.

Тази тенденция е мотивирана от доброто заплащане и от възрастта, която предполага влечението от много сфери за професионална реализация и схващането, че всеки път започва отнякъде.

Единични са случаите, в които младите хора избират работна позиция извън тези отрасли и се ориентират към професия, свързана с бъдещата им професионална реализация.

Преди години имаше тенденция, която налагаше родителите да бъдат по-скоро притеснени, че децата им работят, за да не бъдат измамени. Какъв е Вашият съвет към тях, а и към младите хора?

Преди години ситуацията на пазара на труда беше по-различна и много голям процент от него беше на черно, сиво и т,н. Към момента, поне по наши наблюдения, 99% са на светло – плащат си данъците и осигуровките. От тази гледна точка възможността младите хора да бъдат измамени, е минимална.

Има останали много редки практики, при които на младежите не се дава цялото договорено заплащане. Това се наблюдава при сезонната работа, където част изработените средства или от определен бонус, се плащат, когато приключи сезонът.

Нека младежите не приемат подобни схеми! Използвам възможността да напомня, че  стажовете също трябва да бъдат платени.

Освен учениците, желание за работа и допълнителен доход имат и студентите. Каква заетост би била подходяща за тях?

Там добър вариант е да приемат работа, с която да могат да спечелят малко повече пари, които да има осигурят средства за предстоящата академична година - бригадите в чужбина, а и работа в България за ваканцията. По този начин ще могат да се съсредоточат основно върху ученето по време на семестрите, тъй като отново ученето трябва да бъде основен приоритет.

Друга тенденция е, че все по-голям брой от студентите или имат свой бизнес или печелят допълнителни доходи от имоти или сделки с криптовалути.

Добър ход при студентите е да започват работа, която е свързана и с бъдещата им професия, а не само със стремежа за допълнителен доход.

Не е срамно да потърсят помощ от консултант, представители на платформи като Bulgaria Wants You или дори потенциални бъдещи работодатели, които да им помогнат да намерят своето място възможно най-рано.