Михаела Савова е предприемач, художник и основател на проекта Leader Talks - платформа за лидери, която дава причини на младите българи да останат у дома. 

- Кои са Вашите три златни правила за постигане на успех?

Единственото правило е, че няма правила за успех. Всяка универсална рецепта се разнищва пред индивидуалния контекст на всеки един от нас. Със сигурност има определени съставки, обаче - личностни качества, върху които можем да работим, за да привлечем успеха, който искаме за себе си. Според мен, на първо място - винаги започваме от вътре навън - това е вътрешният ни диалог и свят.

С нашите мисли и настроения, ние привличаме, еднакви по вибрация и заряд - мисли, настроения, събития и хора отвън. Колкото повече вътрешен положителен заряд генерираме, толкова повече той ще се материализира той във външния ни свят, под формата на различните желания или мечти, които имаме. И тази материализация на мечтите и желанията ни - ние накратко наричаме “успех”.

На второ място, това е смелостта за действие. Мислите са прекрасен инструментариум, с който да визуализираме, да мечтаем и да виждаме как би изглеждал светът, ако мечтите ни се реазлизират. Важна е и конверсията към действието след това, защото без активацията, тези мисли биха останали пожелания. Обикновено първата крачка към нов проект или реализирането на нова идея е трудна, а за някои - дори и страшна. Но успехът се крие именно отвъд зоната ни комфорт - ако те е страх или те боли - значи, най-вероятно вървиш по пътя на успеха.

И на трето място, това е добрата памет и благодарността - или с други думи, да не забравяме от къде сме тръгнали и да оценяваме всяка малка победа и крачка напред. Умението да съхраним себе си, като    успоредно си позволим да се разширяваме и да успяваме по пътя си, е повече от ценност. Същото важи и за умението да оценяваме настоящите моменти и ежедневните малки победи, които преживяваме.

- Коя е най-значимата/поучителна грешка, която сте допускали по пътя към успеха?

Грешките са стъпалата, по които се качваме, за да достигнем успеха. В моя мироглед, грешките или провалите не са събития, които са ме дърпали назад или са ме забавяли. Напротив - в тях се крият важните уроци, чрез тях съм опознала себе си и другите, и най-вече - те са били за мен огромен мотивационен двигател, чрез който съм искала да постигам все повече и повече. Като общ извод от най-значимите си грешки, бих могла да обобщя следното: да следвам интуицията си повече, разумът не винаги е най-добрият съветник. Разбира се, това се проглежда от разстояние на времето.

- Кой е най-мъдрият съвет, който сте получавали?

“Винаги подхождай с добро.” Изумителни чудеса сътворява тази фраза, особено в напрегнатото ежедневие, което водим. Преди да отговорим на някого, преди да натиснем “send” на имейла, преди да вдигнем телефона, преди да отворим  вратата - това е кратка мантра, която цялостно преобръща мислите и намеренията ни… към по-добро.

- Кое свое решение определяте като най-трудно? /Кога взимането на решение Ви е било най-трудно?

Трудно се взимат решения в условия на неопределеност и невъзможност за планиране - именно каквато е обстановката от последната година и половина. Трудни са всички решения, в които има повече емоция. Както и тези, в които основният фактор е времето. А сега си представете коктейл от тези три неща? Е, изживях го - едно от най-трудните решения, които взех, беше да се откажа/отложа следването си в Харвард, заради COVID обстановката.

- Какво ново научихте в работата си тази година?

Научих, че хората си приличаме по повече неща, отколкото си мислим. Обстановката покрай COVID ми показа, че споделяме едни и същи тревоги, проблеми,  намерения, желания. Имаме сходни мисли, съмнения, притеснения. Затвърди се, че в основата на всеки бизнес, на всеки продукт или услуга, стои човекът, а той иска да е здрав и да е щастлив. Това е важна и фундаментална отправна точка, когато водим преговори, когато наемаме хора, когато се разделяме с хора, когато търсим клиенти, когато развиваме нова ниша.

Смятам, че ако насочим повече фокус върху нещата, които ни свързват и ни обединяват, вместо върху тези, които ни поляризират, ще сътворим един по-добър живот - като нация, но и като човечество.