Крайно време е България да има един национален приоритет, около който да се обединим, и да си поставим амбициозна цел, което ще рефлектира и върху всички други сектори. Демографията спокойно може да бъде това, коментира новият министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на второто издание на националната конференция „Демографията няма цена“, на която се обсъжда и се търси решение на негативната демографска тенденция в България. Събитието се организира за втора поредна година от ДНК (Движение за национална кауза), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You.

„Това е една мисия и е важно какво съобщение ще изпратим на инвеститорите“, коментира от сцената министърът.

Снимка: Bulgaria Wants You

Бизнес, власт и експерти се обединиха около нуждата да бъде взет набор от мерки за разрешаване на демографската криза в България – от стимули за повишаване на раждаемостта до кариерни форуми, на които младите българи да намерят по-добра реализация. За министър Богданов „няма по-добро място“, на което да си отглежда децата. И въпреки това за българите, които не са на същото мнение или поне не са толкова сигурни, колкото него, трябва да има „ясна визия къде да отидем и в какво да инвестираме“.

Министърът, който доскоро бе директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), посочи, че сред основните проблеми на инвеститорите е намирането на подходящи кадри. Според него това обаче може да се промени, ако има пряка ангажираност на всяка институция, всички те започнат да работят в синхрон и страната се позиционира като такава, в която хора от трети страни да могат да се развиват спокойно.

Снимка: Bulgaria Wants You

„Имаме огромен потенциал за ръст на икономиката. Но ако не решим проблема с демографията, влизаме в сериозен застой“, предупреди министърът.

За бившия социален министър Деница Сачева приоритетът е същият. За постигането му обаче са нужни между 5 и 7 години, в които да бъдат полагани целенасочени усилия за промяна на всички негативни тенденции. Тя обърна специално внимание на младите българи, които нито учат, нито работят и които ако влязат на пазара на труда, могат реално да бъдат кадрите, които бизнесът търси.

„През 2050 г. моят син ще бъде на 35 години и не ми е безразлично в какви условия ще живее“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Снимка: Bulgaria Wants You

Тя допълни мисълта на министър Богданов и посочи, че за привличане на кадри от трети страни е важно да се научим да признаваме различните им религии и разбирания.

Бившият министър предлага връщане на старата схема „60/40“, но не с препратка към COVID, с което стана популярна, а за поемане на 60% от осигурителния доход за 6 месеца за младите кадри, които тепърва влизат на пазара на труда. По нейни изчисления това би струвало 400 млн. лв. за 60 хиляди младежи на година.

Сред нейните предложения са и преференциални кредити за завръщащите се от чужбина българи, както и за по-силна връзка с българските деца в чужбина, които посещават българските неделни училища.

По нейни думи в момента те се посещават средно от около 30 хиляди деца.