Търсенето на гъвкава работа се е увеличило значително през последните години. Според нашето проучване, ненормираното работно време и домашния офис са сред най-желаните допълнителни предимства. Следователно не е изненадващо, че компаниите предлагат точно това, за да привлекат и задържат таланти.

Ако имате възможност да работите от вкъщи, тогава вероятно знаете колко трудно може да бъде да останете мотивирани и продуктивни. Разсейванията дебнат навсякъде и може бързо да пропуснете определена рутина.

За да работите ефективно в домашния офис, трябва да сте дисциплинирани и да се възнаграждавате за собствените си успехи. Ако мотивацията в домашния офис все още не работи напълно или искате да увеличите производителността си, прочетете нашите 7 съвета сега!

1. Създайте работна атмосфера

Ако идеята ви да работите от вкъщи включва седене на леглото с вашия лаптоп или пред телевизора, едва ли ще бъдете продуктивни. Ако имате празна стая или кабинет, поставете там всичко, свързано с работата. Създаването на работна атмосфера може да ви донесе необходимото работно настроение.

2. Облечете се за работа

Въпреки че е изкушаващо да останете с пижама, не забравяйте да се обличате за работа. Това ще ви помогне да посрещнете работния ден с енергия.

3. Планирайте деня си

Поставянето на ясни цели за предстоящия ден ще ви улесни да останете фокусирани и да спазвате собствените си срокове. Използвайте бележник или приложение, за да запишете задачите си и да ги отметнете, докато ги изпълнявате.

4. Управлявайте натоварването си

Нещата могат бързо да се объркат в домашния офис, особено когато имате много различни задачи за изпълнение за по-голям проект или административни задачи се натрупват, преди дори да ги започнете. В този случай е препоръчително задачите да се разделят на блокове и да се изпълняват постепенно през деня или седмицата. По този начин няма да имате усещането, че сте претоварени от всички предстоящи задачи.

Снимка: iStock
5. Поддържайте връзка с колегите си

Има реална опасност работата от вкъщи да ви накара да се почувствате сами и макар да изглежда така, не забравяйте за вашите колеги, които също работят от вкъщи или в офиса. Важно е да поддържате редовен контакт с мениджъри или колеги, например, за да ги информирате за състоянието на вашия проект. Това ви дава по-добро усещане, че не работите сами и в същото време гарантира, че сте наясно какво се случва в компанията или екипа.

6. Правете почивки

Почивките са важни, за да останете продуктивни. Ако не си позволите време за почивка, може да сте изтощени до ранния следобед. Не пропускайте обедната почивка и се опитайте да избягвате компютъра си през това време. След това можете да се справите с остатъка от деня с обновена свежест.

7. Наградете се

Може би изпълнението на задача и изпращането й на вашия мениджър навреме е достатъчна мотивация, но тези, които не докладват директно, трябва да намерят начини да се възнаградят след всяка задача или ден. Този малък стимул ще ви помогне да преминете към следващата задача и ще ви поддържа мотивирани.

Когато мотивацията ви страда от работа от вкъщи, работният ден може бързо да стане стресиращ или претоварващ. Ето защо е важно да разпознавате кога не работите продуктивно и да обсъдите това по подходящ начин с вашия мениджър или колеги.