Общините в страната създават все по-благоприятни условия за двойките, взели решението да отглеждат децата си в България. Подкрепата им се изразява под формата на финансови бонуси и облекчения – за инвитро процедури и новородени деца.

И през тази година община Несебър продължава да подкрепя младите двойки като отделя 650 000 лв. от бюджета си за новородени и инвитро процедури. През 2022 г. общината получи специалната награда за регионална демографска политика на официалната церемония „Кмет на годината.

Отличието връчи Андрей Арнаудов, съосновател на ДНК - Движение за национална кауза. Тогава той сподели, че това е една от първите общини, които стимулират раждаемостта чрез подпомагане с парични премии за всяко новородено дете и двойки с репродуктивни проблеми.

Средства за инвитро процедури са предвидени и в общините Монтана, Дупница, Благоевград, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил и др. В момента тече процедура за приемане на документи за финансиране на процедури  в община Търговище.

Във Варна пък скоро ще отвори врати кабинет за безплатни консултации за репродуктивно здраве в общинската Акушеро-гинекологична болница.

Кампании от неправителствения сектор с кампании като тази на ДНК (Движение за национална кауза) – „Направи го сега“ също предприемат мерки за отглеждането на повече деца в България.

Тази година 25 семейства ще получат всичко необходимо за първата година от отглеждането на своето дете. Като броят на семействата, които ще получат този бонус, е увеличен спрямо миналите години на кампанията.

Всяка двойка, която е заченала или очаква своето дете през 2023 г., може да се  запише за участие тук: https://www.napravigo.bg/registraciya.