Търсенето и намирането на най-подходящата работа може да бъде дълъг и сложен процес. Освен упоритост и доза амбиция са нужни и много други неща.

Bulgaria Wants you ти предлага селекция от „10 ПРАВИЛА ЗА ТЪРСЕНЕ НА РАБОТА“:

1. Не чакайте нещо да се случи, бъдете активни 

Това е най-често получаваният съвет, но в него се крие в най-голяма степен и успеха на търсещия работа. Всяка форма на проактивност и самоинициативност е високо ценена в сферата на пазара на труда.

2. Подобрете своето CV

Дигиталната ера, в която живеем наложи за актуални - кратки и креативни автобиографии. Пример за такива може да видите на: https://enhancv.com/

Все по-често срещана практика е кандидатите за работа да подават и видео CV. Това е особено атрактивен начин да изпъкнете пред конкуренцията за дадена работна позиция. Забравете за класическо и старомодно мотивационно писмо. Клишираните биографии и мотивационни писма ви гарантират само „сливане с тълпата“.

3. Осъвременете или създайте хубав Linkedln профил

Това е водеща онлайн социална мрежа за търсене и установяване на делови контакти, без която е немислимо да кандидатствате в международна компания. Детайлно попълнения профил в нея гарантирана по-добро позициониране на вашата кандидатура. 

4. Изпратете свое CV във водещите HR компании.

Един от най-предпочитаните начини за намиране на работа са HR агенциите за подбор на персонал. Присъствието в базата данни на 5-6 от тях гарантирана по-висока успеваемост в търсенето. 

5. Ако имате компания мечта, потърсете контакт и си изпратете така нареченото Unsolicited CV

Добрите компании ценят най-високо „непоисканата“ автобиография. Дори да нямат свободни позиции или вие само да „заявявате“ желанието си да работите при тях, това е огромен плюс за вас в бъдеще

6. Споделете с вашите контакти, че търсите нови възможности или качете пост в социалните медии, че търсите работа.

Едно от основните правила при търсене на нова работа е да информирате възможно най-много познати за това ваше желание. Тук важи правилото – колкото повече, толкова по-добре. Според статистики обаче е по-висок процента на успеваемост ако направите това под формата на пост в социалните мрежи.

7. Ако получавате обезщетение за безработни, не чакайте то да изтече, за да започнете да търсите активно работа.

Привидното успокоение, че имате време да търсите нова работа, докато сте на борсата е пагубно. Понякога са нужни повече от 3 месеца, за да откриете своята нова позиция и да ви одобрят за нея. Обезщетенията при безработица са крайно недостатъчни за поддържане на добър социален статус, но все пак могат да бъдат спасителен вариант. Препоръчаме ви, докато ги получавате активно да търсите нова работа и да посещавате курсове за повишаване на професионалната експертност.

8. Забранени реплики по време на интервю за работа.

Никога и по никакъв повод не използвайте следните реплики през бъдещите ви работодатели: „Не знам“, „Съжалявам, че закъснях“ и „Слабата ми страна е че твърде много работя“. Интервютата за работа имат стандартни въпроси, затова е нужно да бъдете подготвени за тях предварително. Репетиция с приятел е един добър вариант за подготовка при интервю за нова работа.

9. Не повдигайте темата за бъдещата ви заплата.

Работодателите ще ви попитат какви пари сте взимали на предишното си работно място, но намерете начин да не им отговаряте. Ако някой иска да провери каква е била заплатата ви, нека го направи, но не му давайте информацията наготово. Иначе започвате с нещо като фалстарт и е много по-вероятно да ви предложат по-малко пари, отколкото иначе биха го направили.

10. Преглеждайте ежедневно водещите сайтове за работа като Bulgaria Wants You