За компаниите, които биха искали да разширят екипите си с граждани на други държави, ние от Moving turtles подготвихме тази статия, която да е в помощ, в случай че за първи път се сблъсквате с тази практика. В предишната ни статия вече разгледахме примерния бюджет, който ще ни е необходим, а сега бихме искали да ви дадем и някои полезни съвети от професионална и дори човешка гледна точка, които да са ви от полза по време на процеса по релокация в България.

Вярваме, че всички ще се съгласим, че колкото и човек да е комуникативен и адаптивен, преместването в друга държава не е лесно начинание. Още по-предизвикателно е, когато родината ни е на другия край на света и освен с културните различия, езиковата бариера и всички новости, трябва да се преборим и с носталгията. Затова и първият ни съвет е: когато изберете кандидат от чужбина, първо се запитайте какво вие бихте искали да знаете на негово място, от какво вие бихте имали нужда и как искате да ви помогнат, за да се чувствате по-спокойни и приети. Всички се стараем да даваме най-доброто от себе си в професионален план, но практиката ни е научила, че човешкото и добросърдечно отношение към друг човек може да победи бонус, който една компания може да предложи. Съветваме ви да се постараете още в началото чужденецът да се почувства подкрепен и да знае, че може да разчита на вас.

От практична и професионална гледна точка, може да се възползвате от следните съвети:

  • Определете конкретната длъжност за кандидата, какво образование има, какъв е предишният му опит и за какъв период от време относително бихте искали да го наемете – това ще ви помогне най-бързо и точно да се определи каква ще е подходящата процедура за кандидатстване за разрешително за пребиваване и работа (когато говорим за граждани на страни извън ЕС) и съответно ще ви даде по-голяма яснота за небходимото време и бюджет.
Снимка: iStock

 

  • Определете кога бихте искали да започне работа - тази точка е относителна, тъй като за кандидати от страни извън ЕС, следва да се пресметне и необходимото време за получаване на нужните разрешителни за работа, виза и пребиваване, както и реалното преместване. Има различни специфики в зависимост от подходящата процедура и конкретния кандидат, разбира се. Важно е да отбележим, че граждани на страни извън ЕС нямат право да започнат работа в България преди да имат необходимите за целта документи.
  • Вземете под внимание, че трудовите договори на чужденци от трети страни са срочни и продължителността им е обвързана с разрешението за пребиваване и работа. Също така Кодексът на труда е валиден и за гражданите на други държави, които са наети при вас.
  • Изключение прави възможността за командироване в чужбина. Разрешението за работа и пребиваване на граждани на трети страни се предоставя за конкретен работодател и конкретно работно място в България.
  • Освен от документална подготовка, служителят ще има нужда и от място за живеене и преместване на багажа. Разбира се, организацията може и да не зависи от вас, а да се обърнете към специалисти, но съветите и насоките ви ще са от помощ.

 

Снимка: iStock
  • Друг важен момент е дали избраният специалист ще се мести в страната със семейството си или ще е сам. Обърнете внимание на тази точка, тъй като, както знаем, семейството е на първо място и ако желаете да подкрепите кандидатата, то би било полезно ако сте в помощ и на неговото семейство.
  • Ако служителят ви ще се мести в България с децата си, то предоставяне на информация за училищната система в страната и възможностите, които се предлагат, по всяка вероятност ще са една от най-важните точки за семейството. Изучаването на български език също е често търсена информация.
  • Определете бюджет, който компанията би предоставила за преместването на бъдещия ви колега. Това ще помогне и на компанията, в случай че възникнат непредвидени разходи, а ще е от полза и за самия експат, тъй като ще може да определи и разпредели разходите си предварително. Съветваме ви да не оставяте този въпрос за бъдещи обсъждания, а да го определите в началото, за да избегнете разочарования и разногласия. Финансовата страна на една релокация е важен въпрос и за двете страни.
  • Запознайте го с България и по-конкретно с града, в който ще живее. Наред с целия документален и организационен процес, който изисква концентрация, се случва да се пропусне този детайл, който е доста важен. Дори и дребните подробности ще са от изключителна полза за човек, който никога не е бил в страната. Например: какъв транспорт може да се използва; как се заплаща за градски транспорт; какви развлечения има във вашия град; възможно ли е да се заплаща с карта на по-голяма част от местата; коя таксиметрова компания ще препоръчате; кои части на града препоръчвате; кои са националните празници и всичко, което вие самите бихте искали да знаете на негово място. Разбира се, че в интернет може да се намери тази информация, но факта, че предоставяте лични съвети и сте помислили за възможните въпроси преди да ви бъдат зададени, са безценна помощ и проява на загриженост и подкрепа. Както вече споменахме, човешкото отношение се цени високо.

 

Снимка: iStock
 

  • Преди идването на кандидата в България, препоръчваме да се запознаете и с културата на собствената му страна и важните празници и обичаи. Това е още една проява на заинтересованост и внимание, която ще помогне за по-бързото адаптиране в новата страна и присъединяването към вашата общност.

Най-важният според нас съвет, който е и наша философия, е да се стараем да се поставяме на мястото на отсрещната страна и да работим за максималното спокойствие на експатите и работодателите им. Никой не може да определи с точност нуждите на човека срещу нас и няма една обща формула за успешно преместване, тъй като хората сме различни, но горните съвети ще са полезни както на работодател, така и на бъдещ служител. А бързата адаптация в новата среда ще помогне на избрания от вас специалист максимално бързо да стане част от екипа и да допринася за развитието на компанията ви.