Над 1000 души се събраха на форума „Кариера и живот – защо в България?“ в София Тех парк. В него се включиха 85 компании от всички сектори на икономиката. Събитието организирано от основателите на платформата Bulgaria Wants You Иван Христов и Андрей Арнаудов, отново стана място за среща на бизнеса с хората.

В събитието се включи вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел.

„За мен Bulgaria Wants You има две много силни страни. Тя превърна в традиция тези дискусии и много откровени разговори въз основа за успешни примери за кариерно развитие в България. От друга страна то наистина е мост между хората и бизнеса, между институциите и секторите, между това всички заедно да направим бъдещето на България изпълнено със съдържание“, коментира Мария Габриел.

"В България има работа за всеки наш сънародник, който се колебае дали след получаване на диплома зад граница ще намери реализация в родината си", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Той благодари на компаниите, които избират столицата за седалище за развитие на своя бизнес. По негови думи градът, който има 2,5 милиона жители, има своите преимущества, но и своите проблеми.

Председателят на СОС разказа подробности и за българското метро - че има изградена пътна мрежа от 52 км, която сравни с "цял подземен град". Георгиев обясни, че във връзка с метрото постоянно се среща с аутсорскомпании, в които работят 700-800 души и всички те постоянно търсят нови кадри и се разрастват. Затова смята, че всеки българин има своето място в бизнес екосистемата на държавата ни.

Гост-лектори на форума бяха музикалният продуцент Станислава Армутлиева и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. Посетителите получиха съвети за успешна реализация в България от предприемачи и бизнес лидери.

Двудневният форум продължава днес с национална дискусия „Демографията няма цена“ под патронажа на вицепрезидента Илиана Йотова.