На 1 и 2 март София ще бъде домакин на първата международна конференция на креативните индустрии “CreaTech Summit South-East Europe”. Форумът ще обедини представители на различни креативни индустрии от България и чужбина, сред които филмовата и телевизионната индустрия, фотография, дизайн, архитектура и game development.

Негови организатори са Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и КреаТех България – клъстера, обединяващ организации от креативната индустрия.

“Много сме щастливи, че имаме възможност да домакинстваме събитие от такъв мащаб в София. За нас креативните индустрии са двигателят на новото време и в тях България е конкурентоспособна на международните пазари. Ще съберем на едно място представители на няколко ключови звена от креативната индустрия в България и ще имаме гости от Турция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, както и от Австрия, Испания, Дания, Белгия и др., които ще споделят своя опит и положителни примери. Това събитие е страхотна възможност за създаване на нови контакти и партньорства”, казва Геновева Христова.

Една от големите цели на събитието е да осъществи широк обществен дебат и да създаде основа за обща стратегия за развитие на културните и творческите индустрии, базирайки се на споделения опит.