Процесът по завръщането в родината може да крие интересни предизвикателства, с които да се наложи да се справяте и ние искаме да ви подготвим за тях, защото когато човек е достатъчно добре информиран, може да организира преместването си с най-малко стрес.

С партньорите ни от Moving turtles се постарахме да изготвим кратък наръчник, с който да избегнете често допусканите грешки при релокация.

„Обади се на приятел“

Често срещано предизвикателство е фактът, че доста често българите в чужбина разчитат на информация и съдействие за повечето въпроси от техните приятели и близки. А това от своя страна крие някои рискове. Например въпросният човек може да не е достатъчно запознат с подробности по вашия въпрос. Възможно е също ангажиментите му да не позволяват да отдели време, за да съдейства за вашето преместване.

Всички обичаме и ценим близките си и най-доброто нещо, което можем да направим е да се насладим на моментите с тях, без да обременяваме времето им с административни и организационни въпроси.

„Честито! Вече сме трима (или повече)”

При завръщане в България с дете, понякога хората отделят по-малко време да обсъдят притесненията и нуждите и на най-малките.

Снимка: iStock

Образователните системи в държавите по света имат своите различия и ако детето не е запознато с начина на учене в България, би му било по-трудно да се адаптира в новата среда. Затова ви съветваме да проучите какви са разликите и да обмислите как може да подготвите детето си за този преход.

Разбира се, необходимо е да изберете и подходящо училище или детска градина и ако е възможно, заедно да го разгледате преди началото на учебната година. Децата се адаптират сравнително бързо и когато обстановката е вече позната, това със сигурност ще помогне за тяхното спокойствие.

„Колко е достатъчно?“

Сравняването на стандарта на живот в държавата, в която живеете в момента и България, е друг подводен камък. Често чуваме съпоставки на получаваните финансови средства в чужбина и тези в България.

Снимка: iStock

Това е и една от причините да изготвим нашия калкулатор, чрез който може да се запознаете със стандарта в съответния регион в страната и да сравните финансовите параметри на живота тук.

„Колкото повече, толкова повече“

Преместването на личните вещи и мебели от настоящия ви дом, е организация, която изисква подкрепата на професионалисти, когато става дума за голям обем. Доста хора пренебрегват факта, че за да преместят целия си дом в друга държава, е необходимо техническо време за опаковане на багажа по подходящ за транспортиране начин, получаване на оферта от транспортна фирма за съответния вид транспорт, както и фактическото взимане, превозване и доставяне на багажа. Препоръчваме ви да не започвате с организацията в последния момент, за да избегнете напрежението, което може да си създадете, когато сроковете ви притискат. Както и да помислите как да постъпите с излишните вещи.

„Sorry, I don’t speak Bulgarian”

Ако вашият партньор и деца не говорят български език, не забравяйте да обмислите кой е най-подходящият вариант те да го научат, за да се чувстват максимално свободни в България. Тук има голям избор на училища и частни учители, които са специалисти в преподаването на български език на хора, които идват от чужбина и уроците могат да бъдат организирани и от разстояние.

„С питане до Цариград се стига“

Често семействата посещават България веднъж годишно, а понякога и повече пъти, но тези посещения доста често са насочени към прекарване на време с близки и приятели в страната, както и посещение на туристически забележителности. А премествайки се да живеем на ново за нас (или малко позабравено) място, ще се чувстваме по-добре, ако имаме възможност предварително да го опознаем, но от по-различна гледна точка – такава, която ни поставя в ситуация да се запознаем със съответния град, очаквайки той скоро да стане нашия нов дом.

По тази причина искаме да ви препоръчаме да прекарате време с партньора си, в случай че той не е живял в България, в града, в който планирате да се установите. Така мястото няма да е непознато за него, вече ще има създадени познанства, ще знае къде се намират местата, които отговарят на неговите интереси и ще може да се справя в ежедневието без да има нужда от вашата постоянна подкрепа.

Сега България е на един клик разстояние от всяка точка на света - виж полезната и практична информация за начина на живот в по-големите градове у нас.

„Здравето е застраховка“

Препоръчваме ви да сте подготвени с информация относно здравното осигуряване в страната и дали да изберете допълнителна медицинска застраховка, или пък да се възползвате при нужда от държавната здравна система.

Снимка: iStock

В случай че работите за работодател, то ще бъдете официално здравно осигурен. Но помислете за партньора си и се информирайте от какво може да се възползвате и дали е достатъчно за вас или имате нужда от допълнителна сигурност. За вашия партньор, обаче, е необходима задължителна гаранция пред държавата, поне до момента, в който той/тя бъде регистриран в здравната система. Това означава, че съпругът/съпругата ви е необходимо да имат здравна застраховка, валидна докато този момент настъпи. В България работят наистина добри медицински специалисти, които не спират да се развиват и да помагат да пациентите си.

„Любовта няма граници: Брак с чужденец“

На първо място искаме да обърнем внимание, че ако съпругът/съпругата ви е гражданин на друга държава, е необходимо той или тя да получи легалното право да пребивава в страната. Име процес и необходими документи, които следва да се подготвят, за да може да кандидатствате за разрешение за пребиваване в България. Често срещано мнение е, че след сключване на брак с чужденец, той или тя може да кандидатства за българско гражданство. За съжаление, според законите в България, сключването на брак не обуславя придобиването на гражданство. Но може да кандидатствате в съответните институции в страната за придобиване на разрешение за пребиваване.

Не пропускайте да потърсите информация какви документи ще ви бъдат необходими, за да ги подготвите преди официалното ви преместване. По този начин ще спестите време и допълнителни разходи, които може да възникнат, ако се наложи да се върнете до страната на сегашното ви пребиваване.

Понякога твърде много решения трябва да се вземат наведнъж и е възможно да не успеем да се справим ефективно с напрежението покрай преместването си. По тази причина ви съветваме да започнете с планирането поетапно, планирайки и организирайки отделните стъпки, за да избегнете излишни дози стрес.

За тези от вас, които нямат време или желаят да избегнат сблъсък с администрацията, без да рискуват да пропуснат нещо важно, приятелите ни от Moving turtles се ангажират да предоставят първа безплатна консултация на регистрираните в платформата Bulgaria Wants You потребители.