Влизането на България в еврозоната е почти сигурно. Според експерти ако това не се случи възможно най-скоро, страната ни няма да успее да излезе от финансовата и икономическа криза, в която е в момента.

Това, което знаем до момента е че след въвеждането на еврото като валута при нас, до 30 дни цените на продуктите ще бъдат изложени и в двете валути - лева и евро, а обмяната ще бъде по курс от 1.95583 за 1 евро.

Комисията за защита на потребителите ще следи за правилното преобразуване на цените. Очаква се да няма злоупотреба и собствениците на магазини да не обявяват цени по-високи от тези след преобразуването.

Снимка: iStock

През първата половина от годината обмяната на еврото ще бъде безплатна и ще може да се извършва в Българска народна банка. Ще започнем да теглим пари от банкоматите в евро, а в периода на двойното обращение от магазините ще са задължени да връщат ресто също в евро.

"Това е начинът европейските банкови институции да влязат в българското стопанство и да осигурим 2-3 пъти по-ниски лихвени проценти на инвестиционните кредити, които ще отворят новите работни места. Така на база на нови работни места и на нови възможности в бюджета, да осигурим част от фонд работна заплата в държавните учреждения и от там вече да се види как най-добре да се регулира пенсионнната система, здравеопазването и т.н.", добави още пред businessnovinite.bg г-н Парамов.

Един от проблемите, пред които трябва да се изправи правителството преди въвеждането на еврото като основна валута е голямата вълна на недоволство от страна на обществото. Очаква се тази година да се проведе подписка референдум, която е против въвеждането на еврото. Тя е създадена от Инициативен комитет и е подкрепена от партия „Възраждане“.

За да получи гласност в парламента той трябва да получи над 400 хиляди подписа, като от партията смятат, че това е постижимо.