Според изследване на Агенцията за пазарни проучвания JTN 81% от анкетираните българи посочват, че се гордеят със своя произход. Според други 13% тяхната лична самооценката няма нищо общо с националната им принадлежност. Само 5% от анкетираните не се гордеят от това, че са българи, а едва 1% се срамуват от произхода си.

Проучването е проведено сред 2015 българи, мъже и жени на възраст 16-75 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място.

Резултатите от анкетата сочат, че българската гражданска идентичност се формира от спазването на законите в страната и животът в нея. Анкетираните са посочили изразяването на гражданска позиция, гласуването на избори (39%) и познанието на хората с ръководни позиции в държавата като ключови за формирането на гражданската идентичност.

Проучването сочи също, че употребата на българския език (70%), осъзнаването на принадлежността към общността и отговорността към тях са основополагащи за формирането на идентичността на българина.

Според 64% от анкетираните България има потенциал да се развива със собствени ресурси, а според 43% у нас може да се успее с постоянство и труд.