„Ако искаме да имаме достойно бъдеще като нация, нашият поглед трябва да е отправен далеч. Да мислим за 2050 г, а да действаме през 2023 г. Имаме четвърт век. Това е времето за смяна на едно поколение. Струва ни се далечко, но трябва да оставим на това поколение добро наследство.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри второто издание на националната конференция „Демографията няма цена“, на която се обсъжда и се търси решение на негативната демографска тенденция в България. Събитието се организира за втора поредна година от ДНК (Движение за национална кауза), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You.

Снимка: Bulgaria Wants You

„Имаме кауза и днешният форум е една сериозно доказателство, защото трябва да оцелеем като народ и като нация“, допълни тя.

Според нея демографският проблем няма едно единствено решение, а са необходими дългосрочни действия в множество цели.

„Демографската политика не е просто да се дават едни пари, а най-трудното – да се създава среда, в която има предвидимост, а не хаос, среда, в която младите българи да планират живота си, среда, в която има правила, а не произвол“, заяви Йотова.

Снимка: Bulgaria Wants You

Тя допуска, че младите българи, които избират чужбина пред България и създават живот там, го правят именно заради правилата.

От съществена нужда за подобрение е достъпът до детски градини, адекватната медицинска помощ, социалната работа с младите родители, изкореняването на домашното насилие.

„Трябва да имаме стратегия, която да бъде последователност от ангажименти. Демографската стратегия е последователност от тези ангажименти, а не ротация“.