HR експертът Георги Първанов определя 2022 г. като най-добрата за хората, търсещи работа от началото на промените. Неговите аргументи в полза на това му твърдение са рекордния ръст на заплатите и на ниската безработица – малко над 4%.

„Една огромна група от 35% от 2 млн. живеещи в чужбина българи сериозно обмислят възможността да се върнат у нас и следят активно какво се случва на пазара на труда. Това е нашият шанс да им покажем, че нещата се променят“- споделя Георги Първанов.   

Според него ще се запази тенденцията и през 2023г. най-търсени да бъдат позициите в областта на производството, бързо-оборотните стоки, търговията, селското стопанство и медиците. IT сферата ще остане с най-висока средна заплата – малко над 4000 лв.

Въпреки това има недостиг на работна ръка. Едно от решенията, които вече се случват на пазара е внос на такава от страни като Киргизстан, Узбекистан, Индия, Бангладеш. Според Георги Първанов недостигът е около от 200 000 човека продължава да стои, ако конфликтът в Украйна продължи и след пролетта е вероятно да има вълна от бежанци от Русия, които да търсят работа в България.

„Съветът ми е хората да имат втора професия, която да не е свързана с основната им, така че в случай на криза или сътресения на пазара много бързо да могат да минат към втората професия. Важно е да учат втори език, английският се приема за даденост.“ – обобщава експертът.