Въпреки че автобиографията в табличен вид се създава бързо, повечето кандидати прекарват дълго време в работа върху мотивационното писмо за кандидатстване. Точните думи често липсват за този свободен текст. Освен това е важна ясна структура и, като се вземат предвид всички формалности, вашият индивидуален профил трябва да бъде представен убедително. Bulgaria wants you подготви основни насоки как да бъде структурирано мотивационното писмо и какво трябва да вземете предвид в отделните раздели, за да получите желаната покана за интервю.

Как да проектирам мотивационното писмо за заявление?

Вашето мотивационно писмо трябва да бъде не повече от една страница. Уверете се, че подателят, получателят, датата и мястото са правилни. Освен това мотивационното писмо винаги включва тема, поздрав, въведение, основна част, заключение, поздрав и подпис.

СЪВЕТ: Използвайте референция или шаблони за мотивационно писмо, ако не сте сигурни как да структурирате мотивационното си писмо!

Може ли мотивационното писмо да бъде като текст в имейла на търсещия работа?

Опитайте се да предотвратите това и добавете мотивационното си писмо към големия PDF файл с вашето CV, препоръки или дипломи.

Какъв шрифт използвате за мотивационното писмо?

Arial, Calibri и Times New Roman са най-популярните шрифтове за мотивационно писмо. Уверете се, че използвате същия шрифт и за другите си документи.

Трябва ли да опиша кариерата си в мотивационното писмо?

Резюмето е достъпно само за точките, които са особено важни за позицията.

Снимка: iStock
Какъв поздрав да използвам в писмото за кандидатстване?

Ако е посочено лице за контакт, писмото ще бъде адресирано директно до него. Ползвайте „Уважаеми господине или госпожо“, само ако никой не може да бъде идентифициран 

Подател:

В горния ляв ъгъл на мотивационното писмо е мястото за вашия адрес и пълна информация за контакт. Проверете отново данните си, преди да ги изпратите, в противен случай компанията не може да се свърже с вас, ако сте допуснали правописна грешка или сте завъртели числата в мотивационното писмо.

Структура:

  • Получател
  • Тема
  • Обръщение
  • Кандидатстване за специфичния бранш
  • Училищна и академична квалификаци
  • Специфични умения
  • Професионален опит
  • Сбогом и подпис
  • Приложения 

Бъдете кратки в мотивационното писмо на вашата кандидатура, защото има  по-подробна информация в табличната автобиография. Ако сте присъствали на семинар, който има тясна връзка с позицията, тогава можете да го споменете.

Снимка: iStock

Сега знаете какво представлява мотивационното писмо за кандидатстване и кои компоненти трябва да бъдат включени. Сега е време да изградите основната част като база на писмото за кандидатстване. Разделено е на три части въведение, основна част и заключение. Важно: Не правете мотивационното писмо по-дълго от една страница.

Въведението

Въведението към вашето мотивационно писмо трябва да бъде наистина кратко и да се фокусира върху това, което е абсолютно важно за вашата кандидатура - вашата мотивация. Защо кандидатствате за тази позиция в тази компания? Междувременно много специалисти по човешки ресурси настръхват, когато се използват обичайните фрази като „Кандидатствам за позицията като“ или „С голям интерес прочетох обявата ви за работа“. Но и не е нужно да изобретявате колелото! Особено ако кандидатствате за доста консервативна позиция, класическият вход е добър вариант за вашето мотивационно писмо за кандидатстване.

Структурата на вашето въведение в писмото за кандидатстване изглежда така:

Имайте смелостта да започнете с уводното изречение в мотивационното си писмо по оригинален, креативен и безпогрешен начин, което прави мотивацията ви ясна. Например: „Интересувах се от вашата обява за работа, защото профилът на изискванията е точно съобразен с моите нужди.“, „Харесвам да решавам сложни проблеми и съм отворен за промени. Ще докажа и тези умения в обявената позиция като ... .. ".

Опитайте се да намерите баланс между увереност и скромност, за да убедите рекрутера с първото изречение от мотивационното си писмо и кандидатурата.

Основната част

Основната част трябва да бъде около 13 изречения в мотивационното писмо на вашата кандидатура. Табличната автобиография е там, за да представи вашето обучение и предишни етапи в кариерата. Тук става дума повече за самомаркетинг. Ограничете се до акценти във вашите презентации и се уверете, че сте постигнали здравословно пресичане между вашите умения и профила на изискванията на позицията.

Разбира се, основно се опитвате да убедите с квалификацията си. Мотивационното писмо ви дава място да подчертаете паралелите между вашето обучение и обявените позиции. Опитайте се да подчертаете особеностите на вашето обучение и твърдите умения, които сте научили. Ако сте завършили семинари по време на обучението си, които са особено подходящи за работата, можете да ги споменете в мотивационното писмо в заявлението и да ги обясните накратко. Но се ограничете до най-важните неща в писмото за кандидатстване и се придържайте към спецификацията за максимална дължина на една страница.

Край

В крайна сметка писмото за кандидатстване се нуждае от кулминация. За да не изглежда като молител в мотивационното писмо на заявлението, използването на подлога в мотивационното писмо е табу. Защото "Бих се радвал да чуя от теб" е много по-слабо от "Очаквам с нетърпение вашето обаждане". Това ви прави ненужно малък. Опитайте се да звучите мотивирано и самоуверено и използвайте призива за действие, познат от маркетинга, който приканва потребителите да предприемат действия, в мотивационното си писмо.

Краят на мотивационното ви писмо трябва да изглежда така:

Можете да използвате тези изречения в мотивационното писмо за кандидатстване:

  • Очаквам с нетърпение вашия отговор и покана за интервю.
  • Очаквам с нетърпение вашите положителни отзиви.
  • Ще се радвам да ви демонстрирам своите квалификации и умения като част от проект.
  • Ако съм предизвикал интереса ви, очаквам с нетърпение да се запозная лично с вас и компанията.
  • Очаквам с нетърпение вашето предложение за среща. Дотогава оставам...
  • Завършете с класическия поздрав „С уважение“ и своя ръкописен подпис. Ако изпращате онлайн заявление, мотивационното ви писмо трябва да включва цифров подпис.

Снимка: iStock
Важно: Очаквания за заплати в мотивационното писмо

Отново и отново възникват въпроси дали е добре да посочите очакванията си за заплата в писмото си за кандидатстване. Докато някои компании вече споменават заплатата в обявата за работа, други молят кандидатите да я посочат. Тук трябва да знаете пазарната си стойност. Порталите за сравнение на заплатите предлагат добра отправна точка.

Ако тепърва започвате кариерата си, трябва да внимавате с очакванията си за заплата в кандидатурата си. Ако оцените твърде малко, е очевидно, че абсолютно не знаете пазарната си стойност. Ако споменете твърде много, можете да бъдете класифицирани като арогантни и нереалистични в мотивационното писмо. Следователно, назоваването на диапазон на заплатите винаги е най-доброто решение.

Винаги посочвайте брутната заплата в мотивационното писмо и променяйте тези примерни изречения:

  • Очакванията ми за заплата са …. лева бруто на година.
  • Очакваната ми заплата, включително 13-та месечна заплата, е ….. лева бруто на година.
  • Въз основа на моята квалификация считам годишната брутна заплата от….. за подходяща.