Сдружението Движение за национална кауза (ДНК), платформата Bulgaria wants you и Economic.bg ще организират втора национална дискусия за решаване на негативните демографски тенденции у нас. Тя ще се състои на 12 юни в София Тех Парк и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

В подкрепа на острата нужда от мерки за справяне с демографската криза идва и национално представителното социологическо изследване, изготвено от агенция за пазарни проучвания “JTN” по поръчка на ДНК.  Днес, в ефира на bTV, социологът Даньо Димитров обяви и неговите резултати, изводи и прогнози:

Снимка: Bulgaria Wants You

 „Огромното мнозинство от анкетираните - 92% посочват, че виждат следващите пет години от своето развитие в България. Хората между 18-35 години са много по-склонни да разчитат на собствените сили. 79% отговарят, че сами са отговорни за успешното си професионално развитие. Едновременно с това те са много по-наясно с целите си за близките 5 години и са готови да вложат повече от 40 часа седмично в работа, за да ги постигнат. Те обаче имат и очакване за адекватно заплащане. 68 % от анкетираните го посочват като основен аргумент дали да приемат една работа или не, а заплатата, която очакват е 3000 лева. За съжаление общо 85% не чувстват, че могат да разчитат на държавата за сигурност при загуба на трудоспособност или за пенсия. Много от тези хора лесно пътуват и са пътували в чужбина. Имат близки на различни позиции по света и у нас и виждат какво е постижимо за българи в чужбина и за българи в България. Вече е много по-малко дефинитивно заминаването и завръщането. Немалко работодатели предлагат различни варианти за живот в друга държава, работа от различни държави в различен момент. Оттам и все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече работа и активно развиване на кариерата. Най-сериозните очаквания към държавата са за постигане на икономически растеж и добро качество на живот в страната.“– коментира Даньо Димитров от агенция за пазарни проучвания “JTN”.

Снимка: Bulgaria Wants You

По време на Националната дискусия „Демографията няма цена“ ще се представят и анализират пълните данни от социологическото изследване, а организаторите ще съберат на едно място представители на политическия живот, бизнеса, държавни институции, работодателски организации, синдикати и експерти. Амбициите са да се поставят на обществено обсъждане предложения за конкретни политики, които имат за цел преобръщане на негативните демографски тенденции у нас.

Снимка: Bulgaria Wants You

„По време на националното проучване потърсихме и отговор на въпроса „Кои са най-важните фактори за вземане на решение за дете?”. 46% посочват категорично, че стабилните доходи са с водещо значение дали една двойка да има още деца, а следващото по-важност е доверието в партньора. Оптимистичната новина обаче е следната: 78% от анкетираните българи между 18 и 35 години са категорични, че искат деца.“- допълва социологът Даньо Димитров. 

Снимка: Bulgaria Wants You

Ден преди Националната дискусия „Демографията няма цена“, която ще се предава на живо в социалните мрежи, ще се проведе и кариерният форум „Кариера и живот - защо в България?“.  Той е напълно безплатен и е мост между бизнеса и хората, предлагайки шансове за кариерно развитие, както за българите в страната, така и за тези в чужбина.

Снимка: Bulgaria Wants You

„Мащабът на събитието на 11 юни е без аналог. По предварителни данни в „Кариера и живот - защо в България?“ ще вземат участие над 80 водещи компании, които буквално ще търсят своите нови служители сред посетителите на щандовете с техни представители. Целта ни е реално да мотивираме присъстващите да се развиват у нас и да ги запознаем с възможностите за работа, които компаниите в България предоставят. Форумът включва и лекторски панел, на който посетителите ще имат възможност да получат безценни съвети от професионалния и житейски опит на реализирани предприемачи и бизнес лидери.“– коментира Моника Иванчовска, оперативен директор на платформата Bulgaria wants you.

Кариерното изложение в София Тех Парк е напълно безплатно за посетителите, но изисква предварителна регистрация на www.bulgariawantsyou.com/events