Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и съоснователят на платформата за кариера и живот “Bulgaria Wants You” Андрей Арнаудов  официално обявиха ново партньорство. На среща между двамата стана ясно, че Министерството става първата институция, която се включва в “Bulgaria Wants You”.

Чрез участието си в различни активности на платформата, ведомството активно ще привлича българи, които живеят в чужбина и са получили висока степен на квалификация зад граница, за да им предложи възможности за кариерна реализация в администрацията. Един от основните приоритети е провеждането на прозрачна и публична политика по отношение на привличане на подготвени хора с експертиза за работа в Министерството,  търговските представителства на България в чужбина, както и в публичните предприятия към МИИ.

И двете страни виждат в платформата един универсален комуникационен канал до българската диаспора по света, който да доставя до нея новини за реалната икономическа обстановка в България и опциите за развитие у нас.

„Щастливи сме вече официално да обявим партньорство на “Bulgaria Wants You”с Министерство на икономиката и индустрията, защото винаги сме вярвали, че демографията трябва да влезе в дневния ред на държавата. Тя отдавна е в приоритетите на частния бизнес и работодателите, но все още трудно влиза в дневния ред на институциите ни. Въпросът със задържането на младите хора у нас, с връщането на част от емигриралите в чужбина и с увеличаването на раждаемостта е ключов както за бъдещето на страната, така и за икономиката понастоящем. Платформата “Bulgaria Wants You”, като работещ механизъм за задържане и привличане на хора, е създадена, за да бъде от полза не само на частния бизнес, с който преди всичко работим досега, а и на държавата. Радваме се, че Министерство на икономиката и индустрията вижда възможности в наше лице и сме сигурни, че партньорството ни ще допринесе за процесите, за които ние работим.“ – сподели Андрей Арнаудов.

Министър Богданов заяви, че една от основните задачи е да се подкрепя реализацията на образовани българи от страната и чужбина. „България се развива и има отлични предпоставки за икономически ръст и увеличаване на инвестициите, но ключова тема в момента е как ефективно и своевременно да решим демографския проблем. Крайно време е  да имаме един национален приоритет, около който да се обединим, и да си поставим амбициозна цел, което ще рефлектира и върху всички сектори“, подчерта министърът.

Двамата се споразумяха Министерството и негови представители да участват в различни инициативи като организираните от „Bulgaria Wants You“ кариерни форуми за българите в страната и чужбина. Първият от тях ще бъде още в началото на ноември във Виена. А скоро “Bulgaria Wants You” ще обяви и датите и градовете на форумите, които ще организира през 2024 в България, Италия, Испания, Германия и Великобритания.