Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи десетите юбилейни наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. на официална церемония. Сред гостите на събитието бяха министър-председателят Гълъб Донев, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната и законодателната власт, бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите.

Подкастът на businessnovinite.bg с водещ Живка Попатанасова бе сред номинираните в категория „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика”. Водещ на „Бизнес Видео Подкаст“ е икономическият журналист Живка Попатанасова. Заедно със своя гост тя представя всичко, което трябва да знаем за личните финанси, инвестиции, пазара на труда у нас, актуалните тенденции сред МСП и бизнес общността в България. Видео подкастът разкрива историята зад успеха на госта, неговия опит в условия на бързопроменяща се бизнес среда у нас и на международните пазари, като се анализират и трудности, свързани с бюрокрация и среща със „сиви“ практики. Предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria бе отличено сред медиите.

В категория „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ приза спечелиха Делян Добрев и група народни представители. Те бяха отличени за предложението за механизъм за компенсиране на предприятията заради рязкото повишаване на цената на електроенергията за небитовите потребители. Механизмът за компенсиране спомогна да се преодолеят дефицитите във функционирането на пазара, да се запази конкурентоспособността на бизнеса на светло, да се ограничи инфлацията и изпреварващо да се увеличат доходите на заетите в реалния сектор.

Михаил Кръстев, икономически и политически изследовател и анализатор в Съвет по икономически и публични политики, е новият лауреат на наградата в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция”. Той бе отличен за своите изследвания и анализи на икономическата конюнктура в България и света.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чиито състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите бяха излъчени чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, което е съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет за Ограничаване и превенция на неформалната икономика и недекларираната заетост и др.

Целта на ежегодния и добил вече популярност конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика.

Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към сивата икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.