Все повече българи се завръщат в страната, което е страхотна новина, каза HR експертът Георги К. Първанов. На базата на своя дългогодишен опит, той препоръчва да търсим работа чрез специализирани сайтове като Bulgaria Wants You. Полезни канали са Агенцията по труда, Бюрата по труда, HR агенциите. Компаниите ценят много т.нар. нетърсени CV-та - ако вашата мечта е работите за определена фирма, изпратете директно своята автобиографията. 

Според проучване на Агенцията по заетостта, бизнесът търси около 200 000 души. Основните сектори, в които има недостиг на работна сила, са всички производствени бизнеси, здравеопазването, IT индустрията, кол-центровете, бизнесите, свързани с онлайн продажби и куриерски услуги. Според Георги К. Първанов огромно търсене се очаква и в туризма, и в селското стопанство.

Снимка: Bulgaria Wants You

Експертът е категоричен, че заплатата не най-важното нещо, което ни привлича към определена позиция. Освен нейният размер, важни са бонусите, ваучерите за храна, допълнителното здравно осигуряваме. Когато избираме работодател, търсим възможности за развитие, перспективи и обучение, показват дългогодишните наблюдения на Първанов.  

Най-важните умения, които трябва да имаме в това сложно и динамично време, за да се развиваме и да намираме все повече възможности, са гъвкавост, адаптивност, уважение към клиенти и колеги, интегритет, коректност, конфиденциалност. Това са изводите от проучване на един от най-престижните университети в света Massachusetts institute of technology, сподели Г. К. Първанов.

Георги К. Първанов е управител на CTeam - компания  за управление и развитие на човешките ресурси - и член на УС на Българската Асоциация за управление на хора. Има 28 годишен опит в управлението на човешките ресурси.