Светослава Симеонова е магистър инженер по образование и пътешественик по хоби. Тя определя себе си като ценител на добрия вкус и качествената храна, която не е просто ресурс, а култура. Чрез нея тя пътува, открива нови свои сетива, които дори не е предполага, че има. Светослава е усмихната и уверена млада дама, която умее и доказва всекидневно, че мечтите в България се сбъдват. Според нея си заслужава да загърбиш добре платената и сигурна работа в корпорация, за да станеш предприемач.

Срещнахме се със Светослава Симеонова - един от основателите на проекта Foody, който е победител в конкурса за социални иновации, организиран от Европейския съвет по иновации към Европейската комисия.

Светослава, проектът, който развивате, е уеб приложение. Разкажете ни повече за него?

Foody е първото уеб приложение за храна, което се бори с проблема за нейното разхищение чрез осъществяване на връзка между различни обекти тип ресторанти, пекарни, магазини и дори вече хотели, и крайните потребители. Те могат да си вземат храна на място от обекта или да си я поръчат с доставка. Идеята е, че тази храна не е останала от нечия чиния и не е развалена. Напротив. Опитваме се да я продадем в момента на най-доброто ѝ състояние и ако го изпуснем, вече идва и трагичният край на храната. Свикнали сме с това, че пътят именно към устойчивото хранене е труден, тъй като е свързано с носене на буркани, торбички и т.н. и заради това с приложението може буквално с три клика да спестиш пазаруването на хиляди неща, които ще се развалят в хладилника и след това ще изхвърлиш.

Лесно ли пленихте Европа и Европейската комисия с иновативната си социална идея? Как премина вашето пътешествие към върха?

На 16 април беше първият ни работен ден и скоро след това разбрахме за конкурса за социални иновации The European Social Innovation Competition, който всяка година има определена тема. Той събира стартъпи, свързани с определена тема. Като през 2021 г. тя беше за Зеления преход и решенията, които го подпомагат в различни сфери. Тогава се включихме с първия ни, скоро след това счупен сайт, с който искахме да проверим дали има кой да предлага и купува храна около нас. Включихме се с много по-голяма идея отколкото беше осъществена. Класирахме се сред 30-те полуфиналисти на състезанието тогава. След това участвахме в акселараторска програма. И макар че не успяхме да бъдем сред тримата финалисти, които получават  50 000 евро, продължихме да поддържаме  връзка с European Innovation Council. Не се отказахме, и миналата година се включихме отново в надпреварата. Изпратихме доклад, в който представихме какво сме свършили за 1 година.  Идеята беше да отличат компанията от полуфиналистите, която има най-голям прогрес. И спечелихме. Отличиха си с Impact Price и също получихме 50 000 евро. Да, има интерес! Нашата изконна задача е да променим или поне да отклоним начина на мислене на хората в една по-устойчива посока.

Днес се опитваме се да включим хората в общност, тъй като не искаме да сме просто един сайт, от който хората си купуват храна. Нашата цел е да съберем тези, които обичат храната и разбират нуждата от това да живеем и да се храним по-устойчиво.

Каква е тайната на успеха на младите хора със свеж техен проект тук?

Търпение! Много търпение! И постоянство! Според мен това са двете неща, които са все едно антоними на думата младост. Може би идват с годините, уж така се казва, но според мен няма бърз успех. Ей така - купуваш малко крипто и ставаш много богат. Това може би някои хора го правят и си го вярват, но според мен нещата трябва да се случат с много труд, с много усилия, с много проблеми. Понеже само тогава можеш да  научиш действително как се прави бизнес. Аз съм голям почитател на образованието, но според мен бизнес не се учи в училище или университета, а в реалния живот. Колкото до България – бих казала, че има много поле за изява. Да, по-трудно е от други държави. Признавам си, не мога да кажа, че в България е лесно, но не е непостижимо.

Преди да сложим точка на днешния разговор – как бихте довършили изречението „Избрах България, защото…“?

Избрах България, защото е място с огромни възможности, където ако действително си достатъчно търпелив и адаптивен, би могъл да постигнеш много и то за много по-кратко време и ресурси отколкото на други места.