Зов за помощ от Бургас. Водолаз спасител се нуждае спешно от чернодробна трансплантция, за която семейството не разполага със средства. Колегите му организират кампания.

36-годишният спасител Христо Василев се нуждае от нов черен дроб след прекаран коронавирус, разказва съпругата му. Всеки момент на нея й предстои раждане, имат и 10-годишна дъщеря.

"Той го изкара уж леко, но за съжаление с поражения и от септември или октомври месец започнахме да ходим по лекари, започна да се подува", разказва Мария Василева, съпруга на Христо.

Следва обиколка по болници в София, Варна и Бургас, следват операции и лечение.

"Нещата се случиха толкова бързо, че и аз не разбрах как стана и го закарахме в Истанбул с линейка, там беше в полумъртво състояние", споделя Мария.

За трансплантацията са нужни 50 хиляди евро, непосилни за семейството.

"Искам да се събере сумата и всичко да се оправи и да си се върне, да сме си заедно", казва през сълзи жената.

Христо е един от четиримата спасители водалази, които отговарят за няколко области в югоизточна България. Живота си му дължат десетки хора.

"За съжаление се стигна до там, че човек, който спасява животи, има нужда в един момент да бъде спасен и всичко опира до пари. Надявам се да съберат колко може по-скоро“, казва Стоян Стоянов, старши спасител-водолаз.

"Донор има, в Турция е. Изследвана жена, негова първа братовчедка. Всичко е точно, просто чакаме парите да се преведат и да стане операцията“, обясни Валентин Иванов, командир на Водолазната група.

Крайният срок е този четвъртък.

Дарителска сметка:

IBAN: BG22BUIN95611900698235

BIC: BUINBGSF „Алианц Банк България“ АД

Титуляр/разпоредител Мария Желева Василева – съпруга на Христо Василев