Семейството на двегодишно дете събира пари за операция в чужбина. Момичето страда от рядко заболяване, при което едното му краче остава по-късо. От болница в Съединените щати им дават надежда. 

Йордана е най-голямата сбъдната мечта на Кристина. Бременността й минала добре и не подозирала, че детето й ще се появи на бял свят със здравословен проблем.

Снимка: btvnovinite.bg

„Още първите дни след раждането, видяхме, че краченцето й е обездвижено и не е в правилната си позиция”, разказва майката на Йордана – Кристина Славчова.

Лекарите поставят диагнозата „проксимален бедрен дефицит” – рядка малформация на тазобедрената става и прогресивно намаляване на бедрената кост.

В резултат на това, едното краче не Йордана вече е по-късо от другото с 5 сантиметра. И скъсяването ще продължи, ако не бъдат предприети мерки. 

„Казаха ни, че има нужда от оперативно лечение. Което ще продължи дълги години. Предложиха ни операции, които могат да наброяват десет!”, обяснява Кристина.

Лекарите у нас също извършват подобни операции - 2 пъти годишно. И на деца над 3-годишна възраст. А семейството на Йордана се страхува да чака. 

„Досега нито в България, нито в Европа не е правена такава операция на 2-годишно дете. Операцията е рядка и рискована”, казва Славяна Петрова, Славяна Петрова.

Но от клиника в САЩ им дават надежда, че ще направят две операции на Йордана още преди да е навършила 3. Имат и резервирана дата за първата – 13 февруари догодина. Тя струва близо 330 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„До момента са събрани 169 хиляди и остават 160 хиляди лева”, казва майката на Йордана.

А дотогава детето ще ходи със специални обувки, при които едната платформа е удължена, за да изравни разликата в крачетата.

„Мечтая си да я видя да ходи боса. И да е щастлива. И да мога да й купя обувки от нормален магазин.....

За Йордана има създадена и DMS дарителска кампания. Може да изпратите дарителски смс с текст на латиница: DMS YORDANA на 17 777.

Може да дарите пари за малката Йордана и по следните начини: 

Дарителска сметка в лева:
Обединена Българска Банка
IBAN: BG70 UBBS 8002 1084 3315 40
BIC: UBBSBGSF
Титуляр: Йордана Слави Йорданова

helpkarma: Да помогнем на Йордана да ходи

PayPal: kristtinas92@gmail.com