Зов за помощ - дете с детска церебрална парализа се нуждае спешно от средства за операция и рехабилитация на крака.

Стаси и нейният брат близнак се раждат в началото на седмия месец. След два месеца престой в неонатология са изписани и наблюдавани от редица специалисти. С времето обаче става ясно, че Стаси има двигателни проблеми.

На 1 година и 6 месеца й е поставена диагноза детска церебрална парализа – спастична хемипареза. Започва активна рехабилитация в България, но в същото време родителите търсят варианти за терапия в чужбина.

Спират се на център „Рибем” в Истанбул и завеждат там детето в началото на 2020 г. По тяхна преценка напредъкът, който детето показва за две седмици, е огромен на фона на постигнатото в България.

В Турция Стаси е прегледана и от ортопед, който назначава отпускаща операция на адукторите и поставяне на ботулинов токсин на двете крачета, за да се намали спастичността.

През януари 2021 г. турският ортопед установява влошаване на състоянието на десния крак, което налага оперативна намеса. Стойността на операцията е 13 000 евро.

След нея детето ще трябва да проведе интензивна рехабилитация. За една година необходимата сума за рехабилитация е 23 000 евро.

По думите на ортопеда ранната и навременна оперативна намеса ще предотврати задълбочаване на проблема, а именно пълното изваждане на ставата, което ще доведе до по-сложно и скъпо лечение.

„И така от първия си ден до днес Стаси се бори с последствията от преждевременното си раждане. Премина през много, но и показа, че няма невъзможни неща. Какво още предстои ще видим, но всичко, което тя постигна дотук, е благодарение и на хиляди добри хора като Вас! Благодарим! За да продължим напред, все още ни е нужна Вашата помощ и подкрепа!“, казва майката на Стаси.

Ако имате желание и възможност да помогнете на детето, ето как може да го направите:

Чрез превод по дарителска сметка:

Първа инвестиционна банка
IBAN: BG67FINV91501317515291
BIC: FINVBGSF
Титуляр: Станислава Божидарова Борисова
На номер 17777 с SMS текст: DMS STASI

Или споделете линка: https://dmsbg.com/19403/nadezhda-za-stasi/